Ameryka PdKotowateSsakiZwierzęta

Jaguar – czarna pantera

Jaguar (Panthera onca)

Drapieżny ssak z rodziny wielkich kotów

Jaguar jest trzecim pod względem wielkości kotem. Większe od niego są jedynie lwy oraz tygrysy (patrz – Największe koty). Jest jednocześnie największym i najpotężniejszym kotem na półkuli zachodniej, a także posiadaczem najsilniejszych szczęk wśród kotów.

Klasyfikacja

  • Gromada ssaki
  • Rząd drapieżne
  • Rodzina kotowate
  • Rodzaj Panthera
  • Gatunek jaguar
Jaguar posiada najpotężniejsze szczęki wśród wielkich kotów.

Jaguar a lampart – różnice

Jaguar jest bardzo umięśnionym kotem. Choć przypomina wyglądem lamparta, to różni go zarówno mocniejsza budowa – posiada stosunkowo krótkie, masywne łapy oraz potężnie zbudowaną klatkę piersiową. Jaguara poza budową, można odróżnić od lamparta po tym, że rozetki jaguara mają w środku czarną plamkę. Siedliska, cechy oraz sposób zachowania jaguara są bardzo podobne do tygrysa. Patrz: Porównanie jaguara i lamparta.

Fani motoryzacji mogą poczuć się urażeni, ale lampart, w naszej ocenie, jest kotem posiadającym więcej gracji od jaguara 🙂

Lampart i jaguar - porównanie.
Lampart i jaguar – porównanie.

Występowanie

Jaguar zamieszkuje zarówno tereny trawiaste jak i lasy tropikalne Ameryki Południowej i Środkowej. Występuje również na terenach pustynnych w południowej części Ameryki Północnej (Arizona). Wymarłe gatunki występowały również w Azji, Europie i Afryce, gdzie gatunek wyewoluował ponad 2 mln lat temu. Z analizy mitochondrialnego DNA wynika jednak,  że jaguar pojawił się 280-510 tys. lat temu. Później niż niż sugerowałyby znaleziska kopalne.

Jaguar – charakterystyczna masywna sylwetka, krótkie łapy, w przeciwieństwie do lamparta.

Świetny pływak

Jaguar jest doskonałym pływakiem – na miejsca pobytu wybiera zatem obszary zasobne w wodę (bagna). Lubi okresowo podtapiane lasy i zarośla występujące nad brzegami rzek.

Puszcza to żywioł jaguara

Jaguary rzadziej występują na otwartych przestrzeniach. Jaguar doskonale czuje się w półmroku panującym w tropikalnej puszczy. Charakterystyczny wzór jego sierści pozwala zwierzęciu na doskonałe maskowanie pośród plam światła i cienia, dzięki czemu polowanie staje się łatwiejsze.

Wygląd

Jaguary najczęściej posiadają sierść czerwonawożółtawą. Brzuch, wewnętrzna powierzchnia nóg, podgardle, broda i podbródek są zazwyczaj białe.

Grzbiet i boki ciała są częściowo pokryte czarnymi okrągłymi lub podłużnymi plamami, częściowo zaś pokryte większymi od nich plamami oraz pierścieniami żółtawoczerwonawymi, otoczonymi czarną obwódką (rozetki).

U wszystkich podgatunków jaguara, mimo wielkiej zmienności ubarwienia, zawsze można znaleźć czarną plamę w kącie pyska i ciemną plamę z białym lub żółtym środkiem na tylnej części ucha.

Jaguar – czarna pantera.

_

Choć rzadko, zdarzają się również jaguary ciemniejsze lub zupełnie czarne formy melanistyczne, tzw. czarne pantery. Podobne osobniki występują również wśród lampartów. Czarna pantera ciemną barwę w przypadku obu kotów (jaguar i lampart) zawdzięcza większej ilości pigmentu (melaniny).

Polowanie, dieta i ofiary jaguara

Jaguar poluje głównie na ziemi (choć potrafi wspinać się na drzewa), najczęściej w nocy. Wykorzystuje do tego siłę swoich szczęk, które usiłuje jak najszybciej po ataku wbić w szyję rannej ofiary.

Na krótkich odcinkach jaguar może bardzo szybko biegać, choć bardzo szybko się męczy, więc pościg za ofiarą, nie jest jego mocną stroną.

Musi wykorzystywać, jak większość kotów element zaskoczenia. Ofiarami jaguara padają zazwyczaj duże ssaki (tapiry, kapibary, pekari). Kiedy jest głodny, jaguar zjada również drobne ssaki i ptaki, żółwie i kajmany. Często jego łupem padają ryby. Jaguar potrafi cicho leżeć nad wodą i szybko wyłowić rybę przednią łapą, podobnie jak czynią to niedźwiedzie. Po upolowaniu, jaguar przenosi ciało ofiary w bezpieczne miejsce. Resztki jedzenia zakopuje w ziemi. Głodny lub zagrożony potrafi zaatakować człowieka.

Jaguary były obiektem kultu rdzennych mieszkańców Ameryki, w tym starożytnych Majów i Azteków.

Jaguary doskonale pływają.

Jaguar – ciekawostki

  • Jaguar ma najsilniejsze szczęki pośród wszystkich kotowatych.
  • Jaguary większą część roku żyją samotnie, podobnie jak tygrysy.
  • W czasie okresu godowego (sierpień i wrzesień) samce toczą ze sobą walki.
  • Małe jaguary ważą po urodzeniu 0.7-0.9 kg.
  • U jaguarów występują czasami osobniki określane jako „czarne pantery”.
  •  Jaguary bardzo trudno się oswaja. Choć u młodych osobników ten proces pozornie jest bardzo łatwy, to dorosłe osobnik stają się niebezpieczne nawet dla swoich opiekunów.
  • W niewoli jaguary można krzyżować z lwami – krzyżówka samca jaguara i lwicy to jaglion, odwrotna to liguar.
  • W ogrodach zoologicznych jaguary żyją często dwukrotnie a nawet trzykrotnie dłużej niż na wolności.
  • Jaguar rozmnaża się co dwa lata.
Jaguar w przeciwieństwie do lamparta posiada masywniejszą budowę i krótsze łapy.

Szczegółowe dane/wymiary

Jaguar (Panthera onca)

  • Długość ciała do podstawy ogona: 120-185 cm
  • Długość ogona: 70-90 cm
  • Wysokość: 63-76 cm
  • Waga: 56-96 kg, maksymalnie 160 kg; największy jest podgatunek Pantanal jaguar – największe samce przekraczają 135 kg wagi, a typowa waga dla tego podgatunku to ok. 100 kg.
  • Ciąża: 91-111 dni
  • Dojrzałość płciowa: samice 1-2 lata, samce 2-3 lata
  • Liczba młodych w miocie: 1-4 (zazwyczaj 2-3)
  • Długość życia: 11-12 lat,  w niewoli do 28 lat
Sierść jaguara jest najczęściej żółtoczerwonawa.

Polecamy

Wesprzyj nas - pomóż zwierzakom

Pokaż więcej
Polub DinoAnimals

Podobne artykuły

12 komentarzy “Jaguar – czarna pantera”

  1. Ciekawie opisany artykuł. Niestety sa tez błedy. Pod zdjeciami lampartów podpis ze to jaguar!!To duzy błąd.

    1. Marcin… Na zdjęciach jest gepard :-)) Spójrz na smukłość ciała, długość kończyn, małą głowę i widoczne pazury przy wciągnięciu 🙂 A może to likaon? 😉 A teraz serio – musisz być trollem, bo w dobie tak powszechnego internetu ciężko być aż tak mało rozgarniętym. Głupota to duży błąd! 😉

  2. Może i słodki, ale ma szczęki 2 razy silniejsze od lwa! Właściwie jaguar ma szczęki o sile 910 kg na cm kwadratowy

  3. Jaguar to samochod i duzy kot.On atakuje,jako skaczac z drzew i wygryzac kark czy tam glowa.Odrazu mowie, tesz zaiste piekny kot!

  4. Wyrośnięty jaguar jest wielkości niezbyt dużego lwa. Jak myśliscie, kto wygralby takie starce? Lew vs Jaguar przy tych samych gabarytach

    1. Przy takich samych gabarytach obstawiam jaguara – poluje na kajmany, ma silniejsze szczęki, więc dawałbym mu przewagę.

    1. Lampart i leopard (ang.) to ten sam kot (lampart plamisty według aktualnego nazewnictwa polskiego).
      Panthera zaś to rodzaj kotowatych. Do rodzaju Panthera zaliczamy:
      – lwa (Panthera leo)
      – jaguara (Panthera onca)
      – lamparta plamistego (Panthera pardus)
      – tygrysa (Panthera tigris)
      – irbisa (Panthera uncia)

      Ponadto nazwa pantera często używana jest jako potoczny synonim lamparta i jaguara – np. czarna pantera.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.