GadyMorskieŻółwieZwierzęta

Żółw skórzasty (Dermochelys coriacea)

Dieta i zagrożenia z tym związane

Menu

Dorosłe żółwie skórzaste polują niemal wyłącznie na meduzy, co przekłada się również na zrównoważenie liczebności tych parzydełkowców. Poza nimi jedzą inne zwierzęta bezszkieletowe: głowonogi i osłonice.

Osobniki z populacji pacyficznej migrują ok. 9700 km do swych lęgowisk na Indonezji i żerowisk u wybrzeży Kalifornii.

Wykluwające się w gnieździe żółwie skórzaste.

Śmieci zagrożeniem dla żółwi

Jedną z przyczyn zagrożenia gatunku są pływające w oceanie plastikowe torby do złudzenia przypominające meduzy. Żółwie z Pacyfiku często dają się nabrać, przez co ok. 1/3 dorosłych gadów je zjada.

Niebezpieczne śmieci wypływają z zachodnich zurbanizowanych wybrzeży, na których żerują żółwie. Każdego roku w samej Kalifornii produkuje się ponad 19 mld takich toreb. Kilka gatunków żółwi morskich nieświadomie żywi się na co dzień sztucznymi śmieciami, które zatykają przewód pokarmowy prowadząc do śmierci.

Spożywanie nieekologicznych odpadów prowadzi również do wydłużenia czasu potrzebnego do osiągnięcia dojrzałości płciowej, co może mieć ogromny wpływ na przyszły rozród.

Niestety, ze względu na preferencje żywieniowe, żółwie skórzaste są najbardziej narażone na połknięcie plastikowych „meduz”, zwłaszcza w Zatoce San Francisco oraz w ujściach rzek Kolumbia i systemach zatok Puget Sound.

Żółw skórzasty (Dermochelys coriacea) nie ma zębów.

Naturalni wrogowie

Od momentu przyjścia na świat (jeszcze w jaju!) żółw skórzasty musi stawiać czoła wielu wrogom. Niewyklute jeszcze młode mogą paść ofiarą krabów z rodzaju Ocypode, waranów, szopów, żenet, ostronosów (szopowatych, nie ryb), psów, kojotów, mangust i ptaków z rzędu siewkowych. Wiele z tych drapieżników poluje także na świeżo wyklute młode, które próbują dostać się do oceanu.

Niebezpieczne są fregaty i wiele ptaków drapieżnych. Nawet jeśli maluchowi uda się dotrzeć do wody, zagrożenie nie mija, tam bowiem czyhają na niego głowonogi, żarłaczowate i mnóstwo dużych ryb.

Mimo braku twardej skorupy, dorosłe żółwie mają mniej wrogów od swego potomstwa; najczęściej są atakowane przez orki, żarłacze białe i żarłacze tygrysie. Gniazdujące w amerykańskich tropikach samice są łatwym łupem dla jaguarów.

W wodzie żółw skórzasty prawdopodobnie zaciekle broni się przed atakami. Nawet średniej wielkości żółw potrafi gonić rekina, który próbował go ugryźć. Uciekający gad zmienia nagle nastawienie, stając się agresywnym przeciwnikiem. Czasami, w amoku wywołanym atakiem rekina, zwierzę atakuje łodzie.

Dorosłe żółwie mają tendencję do dalekich migracji w chłodniejsze wody w celu żerowania lub w tropiki, aby złożyć jaja. Samice z Oceanu Atlantyckiego oznaczone w Gujanie Francuskiej spotkano w Maroku i Hiszpanii!

Hurra! Udało się 🙂

Rozmnażanie

Sezon lęgowy żółwi skórzastych odbywa się między lutym i lipcem w Kostaryce, na wschodzie (Gujana Francuska) między marcem, a sierpniem. Samice z Atlantyku składają jaja między lutym i lipcem od południowej Karoliny, przez Wyspy Dziewicze Stanów Zjednoczonych, na Karaibach oraz w Surinamie i Gujanie.

Gody

Gody odbywają się w wodzie. Samce nigdy nie wychodzą na ląd, w przeciwieństwie do samic gniazdujących na plażach. Kiedy para spotyka się, samica wydziela feromony sygnalizujące płodność, wtedy samiec porusza głową, trąca, podgryza i dotyka płetw partnerki, aby sprawdzić jej wrażliwość.

Składanie jaj

Samice składają jaja co 2-3 lata, ale mogą rozmnażać się rokrocznie. Zapłodnienie przebiega wewnętrznie, wiele samców kopuluje z jedną partnerką; poliandria (wielomęstwo) nie zapewnia jednak potomstwu żadnych korzyści.

Z takiego maleństwa…

Miejsca lęgowe – gniazda

Większość żółwi morskich prawie zawsze wraca w to samo miejsce lęgów, ale żółw skórzasty może zmieniać gniazdowiska. Najbardziej odpowiednie wydają się plaże pokryte miękkim piaskiem, ponieważ w innym środowisku delikatna skorupka i plastron (spodnia część pancerza) mogą zostać łatwo uszkodzone w kontakcie z twardymi skałami.

Jaja składane są w nocy, gdy grasujących drapieżników jest najmniej. Ponieważ gatunek ten spędza większość czasu w oceanie, oczy są przystosowane do widzenia w nocy. Typowe gniazdowisko sąsiaduje z zalesionym obszarem plaży. Kontrast między ciemnym lasem i jasnym piaskiem widoczny najlepiej w księżycową noc pomaga samicom dotrzeć do lęgowisk. Po złożeniu jaj matka zakopuje je, aby drapieżniki ich nie zauważyły.

Gniazdo wykopuje potężnymi płetwami przednimi. Jedna samica może wyprowadzić nawet 9 lęgów w jednym sezonie rozrodczym, w których wydaje na świat średnio 110 jaj, spośród których ok. 85% jest zapłodnionych.

Zarodki są bardzo wrażliwe na ruch, jest to jedna z przyczyn dużej śmiertelności wśród potomstwa żółwi skórzastych. Inkubacja trwa 60 – 70 dni, a na płeć młodych największy wpływ ma temperatura otoczenia. Po wykluciu małe żółwie instynktownie kierują się w stronę oceanu.

… wyrośnie taki olbrzym.

Szczegółowe dane i wymiary

Żółw skórzasty (Dermochelys coriacea)

  • Długość ciała: 1,83 – 2,2 m (rekordzista mierzył ponad 3 m)
  • Długość skórzastego pancerza: 1 – 1,75 m (max. 2,2 m)
  • Masa: 250 – 700 kg; średnia 384 kg (max. 916 kg)
  • Długość życia: nie wiadomo dokładnie, uważa się jednak, że może dożyć od 30 do ponad 50 lat
  • Młode żółwie po wykluciu: średnio – 6,13 cm długości i 46 gramów wagi.
  • Jaja: 5-6,5 cm średnicy, waga: 70-90 g
Żółw skórzasty (Dermochelys coriacea).

Żółw skórzastyciekawostki

  • Żółw skórzasty jest największym żółwiem na świecie.
  • Gatunek ma najszerszy zasięg występowanie spośród wszystkich żyjących gadów, a nawet kręgowców.
  • Żółw skórzasty posiada największe płetwy przednie w stosunku do wielkości ciała spośród istniejących żółwi morskich.
  • Jest 4 największym współczesnym gadem (zaraz po 3 gatunkach krokodyli).
  • Młode żółwie spędzają więcej czasu w wodach tropikalnych niż dorosłe.
  • Na Malezji żyła duża odrębna populacja żółwia skórzastego, ale dziś praktycznie nie istnieje ze względu na polowania. Niegdyś największe lęgowisko świata – plaża w Rantau Abang (malajski stan Terengganu) – była wręcz naszpikowana jego gniazdami (doliczono się ok. 10 000 gniazd). Dzisiaj to tylko wspomnienie, ponieważ jaja żółwi stały się przysmakiem tubylców.
  • Na Karaibach niektóre ludy uważają jaja żółwi skórzastych za afrodyzjak.
  • Szacunki WWF (World Wide Fund for Nature) sugerują, że w Pacyfiku żyje już tylko 2300 samic, co klasyfikuje cały gatunek jako krytycznie zagrożony wyginięciem.
  • We wrześniu 2017 roku na plażę w Calella w Maresme (Hiszpania) woda wyrzuciła na brzeg olbrzymiego żółwia skórzastego (wstępne szacunki mówią o 700 kg wagi). To zaskakujące odkrycie, gady te preferują bowiem wody tropikalne i subtropikalne. W morzu Śródziemnym widywane są niezwykle rzadko. To drugi przypadek spotkania żółwia skórzastego na hiszpańskich wodach. Na początku września 2017 inny żółw zaplątał się bowiem w sieci rybackie.
Maskujące ubarwienie.

Polecamy

Poprzednia strona 1 2

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Back to top button