Ameryka PdKotowateSsakiZwierzęta

Ocelot – najpiękniejszy kot świata

Ocelot (Leopardus pardalis) – najpiękniejszy kot świata

Ocelot to drapieżny ssak z rodziny kotowatych (Felidae), wyglądem przypominający geparda. W porównaniu do innych drapieżników, jest dość mały, lecz zwinny i równie niebezpieczny co jego więksi kuzyni. To co go wyróżnia, to piękne, jedwabiście gładkie futro, które jest celem wielu kłusowników. Mimo iż oceloty znajdują się pod ochroną, wciąż są zabijane.

Klasyfikacja

  • Rząd: drapieżne
  • Rodzina: kotowate
  • Rodzaj: Leopardus
  • Gatunek: ocelot
Piękne, jedwabiście gładkie futro ocelotów jest celem wielu kłusowników 🙁

Podgatunki ocelota

  • Leopardus pardalis aequatorialis
  • Leopardus pardalis albescens
  • Leopardus pardalis melanurus
  • Leopardus pardalis mitis
  • Leopardus pardalis nelsoni
  • Leopardus pardalis pardalis
  • Leopardus pardalis pseudopardalis
  • Leopardus pardalis pusaeus
  • Leopardus pardalis sonoriensis
  • Leopardus pardalis steinbachi
Ocelot jest kotem ok. dwukrotnie większym od kota domowego.

Występowanie

Aktualnie oceloty można spotkać w Ameryce Południowej, Ameryce Środkowej i na południu Ameryki Północnej, a także na wyspach takich jak Trinidad czy Margarita. Żyją głównie w lasach wilgotnych. Widywane są także na polach i plantacjach trzciny cukrowej. Mimo tego, że oceloty to dzikie zwierzęta, bardzo często przemieszczają się w sąsiedztwie osad człowieka. Mogą żyć nawet na wysokości 1200 m n.p.m.

Środowisko życia

  • Lasy równikowe
  • Sawanny
  • Torfowiska
  • Jeziora
  • Stawy
  • Namorzyny
Oceloty żyją głównie w lasach wilgotnych.

Nazwa

Określenie ocelot pochodzi od słowa ōcēlōtl z języka nahuatl, które tak naprawdę określa jaguara. Inne źródło mówi, że nazwa ocelot pochodzi od łacińskiego zwrotu acellatus, czyli „w kształcie oka”. Taki kształt mają bowiem plamki na sierści zwierzęcia.

Odżywianie

Ich głównym źródłem pożywienia jest mięso innych zwierząt. W jadłospisie ocelotów znaleźć możemy takie osobniki jak szczury, świnki morskie, małpy, pancerniki, mrówkojady, aguti, jaszczurki, węże, żółwie i ptaki a nawet ryby. Zdarza się także, że zakradając się do kurników zabijają drób.

Oceloty można spotkać w Ameryce Południowej, Ameryce Środkowej i na południu Ameryki Północnej, a także na wyspach takich jak Trinidad czy Margarita.

Rozmnażanie

Samice osiągają dojrzałość płciową w wieku 2 lat, jednak zajść w ciążę mogą dopiero po 45 miesiącu życia. Samce zaś dojrzewają około pół roku później. Okres godów u ocelotów trwa 4 miesiące, od października do stycznia. Ciąża trwa ok. 70 dni.

Samica często wyrywa sierść ze swojego futra na brzuchu, by wyścielić nim gniazdo dla kociąt.

Ocelot jest dwukrotnie większy od kota domowego.

Młodych zazwyczaj rodzi się kilka, maksymalnie 2-4. Samica ma tylko 2 pary sutków (kot domowy ma 4), więc nie byłaby w stanie wykarmić większej ilości potomstwa.


Młode otwierają oczy dopiero po 15-18 dniach od momentu urodzenia. Po urodzeniu są malutkie – ważą ok. 250 gramów.

Przez kolejne dwa lata samica uczy swoje młode technik polowania, by mogły rozpocząć samodzielne życie w poszukiwaniu własnego terytorium.

Kolor sierści ocelotów uzależniony jest od środowiska w jakim żyją.

Charakterystyka

Wygląd

Kolor sierści ocelotów uzależniony jest od środowiska w jakim żyją. Oceloty leśne charakteryzują się żółtą lub rudą sierścią, zaś te mieszkające wśród krzewów mają szare ubarwienie. Bez względu jednak na to gdzie żyją, ich sierść jest jedwabiście gładka.

Futro ocelota zdobią nieregularne, ciemne plamy i pręgi. Przypomina trochę ubarwienie pantery, lub jaguara. Wzory na bokach i grzbiecie układają się we wzór przypominający rozetę, zaś ogon, łapy i głowa przechodzą w ciemne pasy. Brzuch jest jasny, uszy czarne i zabawnie sterczące, pokryte białymi plamkami. Z racji tego, iż ocelot to drapieżnik, ma bardzo silne łapy zakończone ostrymi pazurami. Jest dwa razy większy od domowego kota, waży maksymalnie do 18 kg.

Oceloty podobnie jak tygrysy i jaguary potrafią świetnie pływać.

Zachowanie

Oceloty to zwierzęta nocne i niezwykle terytorialne. Swoje terytorium zaznaczają moczem i zacięcie go bronią. Niejednokrotnie  są to walki na śmierć i życie, ponieważ żaden z walczących osobników nie zamierza ustąpić drugiemu. Całe dnie spędzają leżąc na drzewach, dopiero w nocy ruszają na łowy. Ocelot polując musi uważać na inne oceloty, a także drapieżniki, ponieważ sam jest dla nich łatwym łupem. Nawet na liściastym terenie oceloty poruszają się niezwykle cicho, a wszystko to dzięki miękkim poduszkom, które znajdują się pod ich łapami. Życie prowadzą w pojedynkę, nigdy nie łączą się w pary, za wyjątkiem okresu godowego.


Charakterystyczną cechą ocelotów, wyróżniającą je na tle innych kotów (za wyjątkiem jaguara i tygrysa) jest doskonała umiejętność pływania.

Należy pamiętać, że ocelot to niebezpieczny kot.

Ochrona

Polowania na oceloty były najbardziej popularne w latach 60 i 70 XX wieku. Zabijano wtedy około 200 tys. osobników rocznie. Ich skóry są bardzo cenne, a futra pożądane na rynku odzieżowym. W późniejszych latach ludzie zaczęli się także posuwać do wykradania małych ocelotów z ich gniazd.


Aktualnie oceloty chroni konwencja waszyngtońska (CITES), jednak mimo zakazu handlu skórami tych zwierząt, są one nadal zabijane.

Futro ocelota zdobią nieregularne, ciemne plamy i pręgi.

Ocelot jako zwierzę domowe

Bardzo często zdarza się, że dzikie koty trzymane są w domu przez ludzi jako zwierzęta domowe. Tak bywa również w przypadku ocelotów. Sam Salvador Dali bardzo często podróżował ze swoim ocelotem imieniem Babou, nawet wyjeżdżając za granicę.

„Domowym ocelotem” natomiast określa się kota rasy ocicat, który jest skrzyżowaniem kota abisyńskiego, syjamskiego i amerykańskiego krótkowłosego. Wyglądem przypomina jednak dokładnie ocelota. Oryginalnie zabarwione futro sprawia, że mamy wrażenie jakby był to prawdziwy ocelot.

Wielkie oczy to cecha charakterystyczna ocelota.

Gatunki pokrewne

  • Serwal – afrykański kuzyn ocelota
  • Taraj – tzw. kot cętkowaty, występujący w niedostępnych lasach tropikalnych i na trzęsawiskach Pakistanu, Indii, Sri Lanki oraz Indonezji.

Dane/wymiary

Ocelot (Leopardus pardalis)

  • Długość ciała: 68-100 cm
  • Długość ogona: 26-45 cm
  • Wysokość w kłębie: 50 cm
  • Waga: 8-18 kg
  • Małe po urodzeniu ważą ok. 250 gramów
  • Długość życia: 12-15 lat (20 lat w niewoli)
  • Terytorium – 3,5 – 46 km2
Młode oceloty otwierają oczy dopiero po 15 – 18 dniach od narodzenia.

Ocelot – ciekawostki

  • Oceloty prowadzą nocny tryb życia.
  • Na młode oceloty polują węże boa, anakondy i kajmany.
  • Zwierzęta te nie łączą się w pary, są samotnikami.
  • Oceloty są doskonałymi pływakami.
  • Młode kocięta otwierają oczy dopiero 15 do 18 dni po narodzeniu.
  • Samice często wyrywają sobie sierść ze skóry na brzuchu, by wyścielić nią gniazdo dla młodych.
  • Można spotkać je na polach i farmach trzciny cukrowej.
  • Poruszają się bezszelestnie po suchych liściach, dzięki miękkim poduszeczkom pod łapami.
  • Zdarza się, że oceloty traktowane są jak zwierzęta domowe.
  • To jedyny kot, który śpi jak pies. Zwija się i kładzie łeb na tylnych łapach.
Ocelot jak typowy kot, dzień spędza na odpoczynku – najczęściej wśród gałęzi drzew. Nocą wyrusza na łowy.

Polecamy:

Wesprzyj nas - pomóż zwierzakom

Pokaż więcej

Podobne artykuły

11 komentarzy “Ocelot – najpiękniejszy kot świata”

  1. Nad dopiskiem „Należy pamiętać że ocelot to niebezpieczny kot” jest chyba zdjęcie pantery mglistej.

    1. Jaguar ma bardzo zróżnicowaną gatunkowo dietę (ponad 85 gatunków). Jeśli ocelot wszedłby mu w drogę, to owszem, zostanie zjedzony. Prawdopodobieństwo takiego zdarzenie jest małe, gdyż ocelot jako kot mniejszy i sprawniejszy zazwyczaj z takiej opresji ucieknie.

  2. Jest śliczny.

    Skoro trzymano je jako zwierzęta domowe, to czy oznacza to, że dają się oswoić lub nawet wytresować, czy to może nadal zwierzę dzikie, ale trzymane w domu?

    1. Nie sposób zupełnie oswoić ocelota – nie stanie się on tak potulny jak domowy kot. Wytresować oczywiście można – podobnie jak lwy, czy tygrysy w cyrku – w przypadku ocelota będzie to łatwiejsze (nie jest tak groźny jak jego więksi bracia).

    1. Chyba nie da się legalne kupić ocelota, te zwierzęta są pod ochroną. Z drugiej strony kiedyś czytałam, że być może trzeba otrzymać na to zgodę regionalnego dyrektora ochrony środowiska.
      Spróbuj może tam własnie się dowiedzieć jaka jest procedura – w ochronie środowiska.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.