Ameryka PdAmeryka PnKotowateSsakiZwierzęta

Puma – największy miauczący kot

Puma, kuguar, lew górski (Puma concolor)

Puma to największy miauczący kot

Puma jest największym przedstawicielem małych kotów. Jego masa jest charakterystyczna dla wielkich kotów (Panthera), jednak jest bliżej spokrewniony z małymi i średnimi kotami.

Klasyfikacja

  • Rząd: drapieżne
  • Rodzina: kotowate
  • Rodzaj: Puma
  • Gatunek: puma
Puma
Puma, kuguar, lew górski (Puma concolor).

Charakterystyka

Puma, zwana też kuguarem, jest dużym kotem zamieszkującym lasy i stepy obu Ameryk. Zwierzę to równie dobrze czuje się w Górach Skalistych, jak na argentyńskich pampasach czy w gęstej puszczy amazońskiej. Podobnie jak inne występujące na dużym obszarze zwierzęta, rozmiary poszczególnych gatunków pumy zależą od klimatu. Najmniejsze pumy występują głównie w rejonach okołorównikowych, największe na południu Kanady – najbardziej wysuniętej na północ części zasięgu tego zwierzęcia.

Pumy są niezwykle zwinne i żywotne. Mają olbrzymią siłę, z równą łatwością wspinają się na drzewa, jak i skaczą na duże odległości w trakcie pogoni za ofiarą. Pumy są polującymi w ciągu dnia samotnikami, które w pary łącza się wyłącznie w okresach rozrodu.

Lista ofiar pumy jest długa – kot ten jest uważany za bardzo sprawnego drapieżcę. Na większości terenów jego głównym pokarmem są jelenie, jednak zdarza się, że poluje na zające, kojoty czy młode niedźwiedzie. Napada również na zwierzęta domowe, nawet takie jak psy czy konie. Ponieważ puma czyni duże szkody w hodowlach owiec i bydła, na niektórych obszarach została całkowicie wytępiona.

Puma
Puma potrafi wykonywać skoki na odległość 12 metrów.

Puma florydzka – Florida panther (Puma concolor coryi)

Około 88% pum z tego podgatunku posiada niezwykłą cechę – złamany ogon. Choć wygląda to nieco zabawnie, przyczyny owej deformacji nie powinny nikogo bawić. Florida panther (pantera z Florydy, pantera florydzka) to bowiem jedno z najbardziej schorowanych zwierząt. Przyczyną tego zjawiska jest bardzo niska różnorodność genetyczna, spowodowana przede wszystkim działalnością człowieka. Polecamy oddzielny artykuł na temat tego pięknego kota Pantera z Florydy.

Puma, kuguar, lew górski (Puma concolor).
Puma, kuguar, lew górski (Puma concolor).

Szczegółowe dane, wymiary

Puma (Puma concolor)

  • Długość: do 2 metrów
  • Wysokość w kłębie: do 80 cm
  • Długość ogona: do 85 cm
  • Ciężar: do 125 kg (średnio samice 35-50 kg, samce 60-75 kg )
  • Długość życia: do 12 lat
Puma, kuguar, lew górski (Puma concolor).
Puma, kuguar, lew górski (Puma concolor).

Puma ciekawostki

  • Puma jest największym miauczącym kotem.
  • Kot ten potrafi skakać nawet na wysokość 7 metrów
  • Puma potrafi wykonywać skoki na odległość 12 metrów.
  • Pumy potrafią wlec zabite zwierzęta trzy razy cięższe od siebie.
  • Wieloletnie obserwacje potwierdzają, że pumy raczej nie atakują ludzi. Pumy nawet prowokowane zawsze rzucają się do ucieczki. Znane są jednak potwierdzone nieliczne przypadki takich ataków.
  • Schwytane kocięta pumy dają się bardzo łatwo oswajać.
Puma zasięg występowania
Puma zasięg występowania.

Polecamy:

Wesprzyj nas - pomóż zwierzakom

Pokaż więcej

Podobne artykuły

13 komentarzy “Puma – największy miauczący kot”

  1. „Puma jest największym przedstawicielem małych kotów. Jego masa jest charakterystyczna dla wielkich kotów (Panthera), jednak jest bliżej spokrewniony z małymi i średnimi kotami”. to zdanie jest skopiowane z wikipedii. Na wikipedii jest dokładnie takie samo!

    1. Creepu, jesteś przekonany, że na pewno kopia odbyła się w tę stronę? Cały czas mamy problemy z kopiowaniem naszych tekstów, dlatego zablokowaliśmy możliwość ich bezpośredniego kopiowania. Wiele fragmentów naszych opracowań znajdziesz na licznych blogach. Zdjęcia zaś są pobierane każdego dnia i bez żadnej adnotacji umieszczane w wielu serwisach. Nie jesteśmy w stanie tego w tej chwili zweryfikować, to tekst sprzed kilku lat. Na pierwszy rzut oka nie wygląda to jednak dobrze.

    1. Zważywszy na klimat (zasięg występowania w USA i Kanadzie), to pumy bez problemu mogłyby żyć w Polsce.

      1. W styczniu 2009 roku kilka(!) pum uciekło z nielegalnej hodowli u południowych sąsiadów.Trzy z nich przedostały się do Polski i przez parę miesięcy buszowały po terenie Dolnego Śląska polując na sarny a także kozy, owce czy świnie.Służby leśne trzymały sprawę w tajemnicy „aby nie siać paniki” (nieco dziwna taktyka-jak dla mnie) ale sprawa stała się głośna za sprawą massmediów-parę osób zrobiło nawet zdjęcia zwierząt.Ostatecznie wszystkie pumy odstrzelono co nie spodobało się obrońcom praw zwierząt.
        Nie był to pierwszy ani ostatni tego typu wypadek lecz nigdy tyle osobników nie znajdowało się tak długo na wolności w dodatku w „chudym” zimowo-wiosennym czasie.Radziły sobie świetnie…

  2. ps.”wysyłasz komentarze zbyt szybko,zwolnij troszkę”-bez przesady ostatni był kika dni temu,to jest szybko..?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.