NiedźwiedzieSsakiZwierzęta

Niedźwiedź polarny – król północy

Niedźwiedź polarny, niedźwiedź biały (Ursus maritimus / Thalarctos maritimus)

Niedźwiedź polarny to gatunek dużego ssaka drapieżnego z rodziny niedźwiedziowatych, zamieszkującego Arktykę. To największy niedźwiedź na świecie i największy drapieżnik Arktyki. Niedźwiedzie polarne, są symbolem siły i wytrzymałości. Łacińska nazwa niedźwiedzia polarnego Ursus maritimus, oznacza „niedźwiedź morski”. To trafna nazwa dla tego majestatycznego gatunku, który spędza większość swojego życia w oceanie, wokół niego lub na nim – głównie na lodzie morskim.

Największy niedźwiedź

Niedźwiedź polarny jest największym gatunkiem niedźwiedzia. Wielkością ustępują mu nawet potężne północnoamerykańskie grizzli czy kodiak.

Biały niedźwiedź / niedźwiedź polarny

Występowanie

Niedźwiedzie polarne zamieszkują Arktykę, Grenlandię oraz północne rejony Ameryki Północnej i Azji. Najchętniej przebywają na terenach łączących lód z otwartymi wodami. Zwierzęta te są świetnie przystosowane do życia w lodowym środowisku Arktyki – ich biało-żółte futro jest bardzo grube i długie, co zapewnia doskonałą ochronę przed zimnem.

Pożywienie i polowanie

Pożywienie niedźwiedzi stanowią głównie foki. Polują samotnie, czatując obok przerębli, przez które foki łapią powietrze lub skradają się do zwierząt odpoczywających na krze lodowej. W trakcie takich polowań niedźwiedź polarny zachowuje się niczym kot. Zbliżając się, kryje się za blokami lodu, po czym – gdy jest dostatecznie blisko – kilkoma długimi susami pokonuje ostatni odcinek dzielący go od ofiary. Niedźwiedzie polarne są niezwykle silne, więc zabijają zwykle jednym uderzeniem łapy.

W okresie letnim niedźwiedzie polarne swój jadłospis uzupełniają o jagody, mchy i inne dostępne wówczas rośliny. Jedzą także padlinę – często patrolują wybrzeża w poszukiwaniu martwych zwierząt. Napadają też na kolonie ptaków, niekiedy zabijają renifery.

Niedźwiedzie polarne są świetnymi pływakami.
Niedźwiedzie polarne są świetnymi pływakami.

Niedźwiedź polarny pod ochroną

Polowanie na niedźwiedzie polarne jest obecnie surowo ograniczone. We wszystkich krajach, gdzie występują te niezwykłe zwierzęta, istnieją programy ich ochrony. Jednak Eskimosi co roku zabijają niewielką liczbę niedźwiedzi, głównie ze względu na futra i pożywne mięso.

Wielkość i wymiary

Większość dorosłych samców waży od 300 do 700 kg i osiąga długość 2,4-3,0 m. Wysokość w kłębie samca niedźwiedzia wynosi od 1,3 do 1,5 m. Stojąc pionowo, dorosły samiec może osiągnąć wysokość do 3,4 m. Samica jest zwykle ok. dwa razy mniejsza i waży w granicach 150-300 kg, mierząc 1,9-2,1 m długości. Po urodzeniu, młode niedźwiadki ważą tylko 600-700 g.

Największy biały niedźwiedź ważył ponad tonę…

Rekordowy biały niedźwiedź

Największym schwytanym niedźwiedziem był rekordowy duży samiec ważący 1002 kg, zabity w Kotzebue Sound w północno-wschodniej Alasce w 1960 roku.

Populacja

Populacja niedźwiedzi polarnych jest szacowana na 20 000 do 25 000 osobników.

Niedźwiedź polarny.
Niedźwiedź polarny to wspaniały myśliwy. Jest największym lądowym drapieżnikiem.

Biały niedźwiedź – ciekawostki

  • Niedźwiedź polarny doskonale radzi sobie na gładkich i śliskich zboczach lodowców. Zsuwa się po nich na brzuchu, gdy trzeba hamując rozłożonymi tylnymi łapami.
  • Mleko niedźwiedzicy zawiera bardzo dużo tłuszczu. Dzięki temu niedźwiadki rosną bardzo szybko i prawie nigdy nie marzną.
  • Zwierzęta te są znakomitymi pływakami i nurkami. Pod powierzchnią wody potrafią wytrzymać do 2 minut.
  • Niedźwiedzie polarne mają doskonały węch. Potrafią odnaleźć padlinę foki nawet pod dwumetrową warstwą lodu.
  • Zwierzęta te mogą biec z prędkością 40 km/godz.
  • Młode niedźwiedzie polarne, zaraz po urodzeniu, są nie większe od szczura.
  • Wątroba niedźwiedzia polarnego ze względu na wysoką zawartość witaminy A jest… trująca.
  • Skóra niedźwiedzia polarnego jest czarna… (nie mylić z futrem, które jest białe, lub kremowe). Czarna skóra lepiej pochłania promienie słoneczne, dzięki czemu niedźwiedzie szybciej się ogrzewają w słoneczne dni.
  • Futro niedźwiedzia polarnego staje się z wiekiem żółte.
  • W niewoli barwa futra niedźwiedzia polarnego staje się często zielonkawa, w wyniku rozwijania się w futrze glonów.
  • Największym schwytanym niedźwiedziem był rekordowy duży samiec ważący 1002 kg.
  • Niedźwiedzie polarne spędzają ponad 50% czasu na polowaniu w poszukiwaniu pożywienia.
  • Niedźwiedź polarny może złapać tylko jedną lub dwie z dziesięciu fok, na które poluje. Polowanie jest więc okupione dużym wydatkiem energetycznym
Biały miś…

Polecamy


Baza Dinozaurów

53 komentarzy

  1. Mam pytanie dosyć nie dawno znalazłem 2 filmiki spotkania niedźwiedzia polarnego z grizzli .
    1- W pierwszym filmie dwa misie polarne jadły padlinę , nagle nadbiegł grizzli i przegonił ich .
    2-W drugim filmie grizzli rzucił się na znacznie większego niedźwiedzia polarnego po czym ten drugi wycofał się .
    Nie wiem dlaczego potężniejszy niedźwiedź polarny wycofał się skoro grizzli jest mniejszy . Czyli król północy nie miał by szans z grizzli ? Proszę o szybką odpowiedź 🙂

  2. Ostatni znalazłem dwa filmy o spotkaniu dwóch niedźwiedzi , polarnego i grizzli
    1-W pierwszym filmie dwa niedźwiedzie polarne jadły padlinę wieloryba , nagle nadbiegł grizli i przepędził aż dwóch białych kuzynów .
    2-W drugim filmie Grizzli zaatakował znacznie większego polarnego i przepedził go .
    Według mnie albo to niedźwiedzie się najadły i nie chciały walczyć albo nie wiem .
    Który by wygrał ? Proszę o szybką odpowiedź 🙂

  3. Niedźwiedzie grizzly są silnie terytorialne , natomiast polarne nie są terytorialne, w miarę możliwości unikają konfliktów. Podobnie jest, jeśli chodzi o pożywienie, grizzly po prostu nie lubi się dzielić, a polarny pacyfista woli umknąć zamiast narażać się na niepotrzebną walkę 😉

  4. Witam mam pytanie niedawno spotkałem się z informacją że mogły żyć osobniki ważące więcej niż 1000 kg ale teraz już nie ma tak dużych niedźwiedzi chciałem zapytać czy to prawda jeśli tak to dlatego że odpowiednie geny zostały w dużej części wytępione tak jak jest napisane w artykule o krokodylu różańcowym czy dlatego że obecnie niedźwiedzią brakuje pożywienia?

    1. W zoo mają pożywienia pod dostatkiem i tak wielkie niedźwiedzie polarne nie żyją.
      Takie wielkie niedźwiedzie ważące ponad 1000 kg to ewenement, jak ludzie mierzący ponad 2.5 metra.

      1. Tak ale chodziło mi o to czy niedźwiedzie polarne faktycznie są coraz mniejsze i szansę na taki ewenement też się zmniejszają?

        1. Tak się dzieje ze wszystkimi zwierzętami. Jak zerkniesz do wielu artykułów na temat słoni, niedźwiedzi, lwów, tygrysów czy krokodyli, to zobaczysz, że największe zarejestrowane osobniki były dekady lub sto lat temu. Zatem tendencja jest zauważalna i szansa na takiego osobnika się zmniejsza.

          W przypadku niedźwiedzi polarnych dochodzi ocieplenie klimatu oraz ich niedożywienie. Zatem w praktyce niedźwiedź, który osiągnąłbym taką wagę musiałby być utuczony w zoo lub cierpieć na akromegalię (nadmiernym wydzielaniem hormonu wzrostu).

          Poza tym nie sugerowałbym się tą wagę maksymalną u niedźwiedzi, bo to są niedźwiedzie utuczone przed zimą. Normalnie niedźwiedź tyle nie waży – tylko pod koniec sezonu.

          1. Co do jednej rzeczy się nie zgadzam ponieważ niedźwiedzie polarne w zoo osiągają mniejsze rozmiary niż w naturze ponieważ na wolności jedzą pokarm zawierający więcej tłuszczu

  5. Chciałbym też zapytać kiedy będzie kolejny artykuł o ludojadach albo stworzeniach w których istnienie jest niepotwierdzone?

  6. Dzisiaj widziałem ślad po racicy dzika miała 20 cm długości i 10 cm szerokości długość kroków od pięty do pięty wynosiła 155 i 125 cm wiem że po śladzie ciężko jest ocenić rozmiar ale strasznie mnie to ciekawi czy moglibyście mniej więcej oszacować ile ważył ten osobnik?

    1. Nie można na tej podstawie oszacować ile ważył dzik. To tak jakbyś chciał oszacować ile waży osoba, która nosi rozmiar buta 44. Jedna może ważyć 65 kg a inna 165 kg.
      Ponadto odcisk dojrzałych dzików ma ok. 5-8 cm długości i 4-6 cm szerokości. ślad 20×10 cm to musiałby być hipopotam a nie dzik. A tak serio to bardziej wskazywałoby na łosia, którego odciski mogą osiągać 20×15 cm.
      Długość kroku dorosłego dzika to 50-80 cm.

  7. Raczej nie w moich okolicach nie ma łosi i dokonałem dobrego pomiaru ślad nie był rozjechany i jestem pewien że to dzik bo miał szpile a długość 20 cm to długość z szpilami bez szpil około 12 cm a poza tym chodzi mi o przybliżenie wagi np człowiek mający rozmiar buta 45 ma najczęściej plus minus 185 cm a osoba mająca 185 waży często w granicach 90-100 kg nie mówimy tu o mocno otyłych ludziach ponieważ dzik na wolności nie będzie tak otyły bo musi sobie szukać jedzenia przecież nie pójdzie po chipsy do sklepu

      1. Tak jak pisał Wiktor powyżej – 5-8 cm, nie ma mowy o 12 cm. W Polsce dziki obecnie nie są duże. Zerknij do artykułu na temat dzików – w PL dziki mają zazwyczaj kilkadziesiąt kilo, max 100kg.

          1. Oprócz tego chciałbym zaznaczyć że dziki w Polsce są większe niedawno widziałem 80 kilogramowe podrostki a kilka lat temu przez drogę przeszły mi ogromne dziki spokojnie ponad 200 kg może dlatego że mieszkam niedaleko od Czech a tam podobno są duże dziki

  8. Ten ślad miał 20 cm z szpilami pomiędzy 11,5 a 12 bez szpil i 10 szerokości ja duży mógłby być taki dzik bo to mnie interesuje dlatego że widziałem i mierzyłem ten ślad a jeżeli mi nie wierzycie to trudno nie zależy mi na tym by dowieść swojej racji

    1. Nie kwestionuję 🙂 Niemniej nie jestem w stanie ocenić wielkości – sądząc jednak po tropie, to musiałaby być całkiem spory dzik.

        1. Sprawdziłem to dokładnie i okazało się że to ślad Jelenia bo szpile były rozłożone na tej samej szerokości co racice ale moje pytanie nadal jest aktualne

  9. mam jedno pytanie kiedyś słyszałem że jedna foka ma 100 000 kalori i niedźwiedź polarny może jeść tylko jedną fokę na tydzień ?

    1. 1 kg mięsa foki ma ok. 250 kalorii. Zatem ile foka ma kalorii zależy od jej wielkości. Tłuszcz jest oczywiście bardziej kaloryczny, ale niedźwiedź raczej gustuje w mięsie a nie tłuszczu.
      Jeśli zatem przyjmiemy, że zjada zarówno mięso i tłuszcz w pewnych proporcjach, to można przyjąć, że 1 kg posiłku z foki w uproszczeniu zawiera powiedzmy 300 kalorii.

      – Dla foki o wadze 250 kg będzie to zatem 75 000 kalorii
      – Dla foki o wadze 300 kg będzie to zatem 90 000 kalorii

      Niedźwiedź zatem nie potrzebuje codziennych posiłków, bo taka ilość kalorii wystarcza mu na kilka dni.

      1. ale na stronie nazywanej medianauka pisano że on jest jednym z największych drapieżników lądowych skopiowałem ich treść tak piszą Niedźwiedź polarny to jeden z największych lądowych drapieżników świata. Waga niedźwiedzia białego oscyluje od 400 kg do nawet 1 tony. Długość ciała wynosi od 220 do 250 cm. Samice są mniejsze od samców.

    1. Futro niedźwiedzia polarnego wydaje się białe, ponieważ odbija światło widzialne, dzięki czemu dobrze maskuje się w środowiskach arktycznych. W rzeczywistości futro jest półprzezroczyste i pozbawione białego pigmentu, a skóra niedźwiedzia polarnego jest czarna. Przestrzenie powietrzne w każdym włosie rozpraszają światło każdego koloru, dzięki czemu kolor biały jest widoczny dla naszych oczu. Dodatkowo, cząsteczki białka we włosach mają lekko białawy kolor, przyczyniając się do wyglądu białego futra. Futro może również mieć różne kolory w różnych warunkach oświetleniowych, takie jak żółty, szary, pomarańczowy, a nawet zielony. Wynika to z przezroczystej i pozbawionej wybarwień natury futra, która pozwala na pochłanianie i rozpraszanie światła na różne sposoby. Dlatego też, chociaż futro niedźwiedzia polarnego jest w większości przezroczyste, może wydawać się białe i mieć inne kolory w zależności od oświetlenia i warunków środowiskowych. Dodatkowo futro niedźwiedzi w ogrodach zoologicznych, w ciepłych i wilgotnych warunkach może mieć zielonkawy kolor. Jest to spowodowane rozwijaniem się glonów w ich futrze.

  10. dlaczego thascolarctos maritimus, nie to powinno być ursus maritimus, tak brzmi łacińska nazwa niedźwiedzia polarnego, a nie thascolarctos maritimus.

    1. Obie nazwy są poprawne. Poniżej synonimy Ursus maritimus:
      – Ursus eogroenlandicus
      – Ursus groenlandicus
      – Ursus jenaensis
      – Ursus labradorensis
      – Ursus marinus
      – Ursus polaris
      – Ursus spitzbergensis
      – Ursus ungavensis
      – Thalarctos maritimus

    1. Obstawiałbym, że dwa lwy by wygrały z niedźwiedziem polarnym.
      W hipotetycznym pojedynku między dwoma samcami lwów a niedźwiedziem polarnym, najprawdopodobniej wygrałyby lwy. Chociaż niedźwiedź polarny jest większy i silniejszy od pojedynczego lwa, dwa dorosłe samce lwów mają przewagę liczebną i siły, która powinna wystarczyć, by pokonać nawet tak potężnego przeciwnika jak niedźwiedź polarny. Lwy są znane ze swojej zorganizowanej współpracy w grupie, co daje im znaczącą przewagę w walce. Niedźwiedź polarny jest większy, ale lwy są szybsze i bardziej zwrotne, co pozwoliłoby im unikać ciosów niedźwiedzia i zadawać własne, skuteczne ataki. Obstawiałbym, że w starciu dwóch dorosłych samców lwa przeciwko niedźwiedziowi polarnemu, lwy mają większe szanse na zwycięstwo dzięki swojej liczebności, skoordynowanej taktyce walki oraz ostrym pazurom i uzębieniu.

    2. Ja mam nieco inne zdanie na temat takiego pojedynku.
      W pojedynku dwóch dorosłych lwów (samców) przeciwko jednemu dorosłemu niedźwiedziowi polarnemu, niedźwiedź polarny miałby znaczną przewagę i najprawdopodobniej wygrałby walkę. Kilka powodów:

      Rozmiar i siła:
      – Niedźwiedź polarny: Jest znacznie większy i cięższy niż lew. Dorosły samiec niedźwiedzia polarnego może ważyć od 300 do 700 kg, podczas gdy lew waży od 150 do 250 kg. Ta różnica w masie ciała przekłada się na znaczną przewagę siły dla niedźwiedzia.
      – Lwy: Lwy są silne i muskularne, ale ich siła skupia się głównie w przednich łapach i szczękach. Nie mają takiej masy ani siły jak niedźwiedź polarny.

      Uzbrojenie:
      – Niedźwiedź polarny: Posiada potężne pazury o długości do 10 cm i ostre zęby. Jego ugryzienie jest jednym z najsilniejszych wśród ssaków lądowych.
      – Lwy: Mają ostre pazury i kły, ale są one mniejsze i mniej potężne niż u niedźwiedzia polarnego.

      Styl walki:
      – Niedźwiedź polarny: Jest samotnikiem i walczy zazwyczaj w obronie własnej lub swojego terytorium. Jego styl walki jest brutalny i bezpośredni, polegający na wykorzystaniu swojej masy, siły i uzębienia do obezwładnienia przeciwnika.
      – Lwy: Polują w grupach i współpracują, aby pokonać zdobycz. W pojedynku jeden na jednego lew byłby w niekorzystnej sytuacji, ponieważ nie ma doświadczenia w walce z tak dużym i silnym przeciwnikiem.

      Inne czynniki:
      – Gruba warstwa tłuszczu i futra niedźwiedzia polarnego: Stanowi dodatkową ochronę przed atakami lwów.
      – Wytrzymałość: Niedźwiedź polarny ma większą wytrzymałość niż lew, co pozwala mu na dłuższą walkę.

      Przewaga w rozmiarze, sile, uzbrojeniu i stylu walki sprawia, że niedźwiedź polarny jest moim zdaniem zdecydowanym faworytem w pojedynku z dwoma lwami. Lwy mogłyby mieć szansę tylko w przypadku zaskoczenia niedźwiedzia lub wykorzystania jego słabości, ale jest to mało prawdopodobne.

        1. Masz rację, fakt, że lwy byłyby dwa, a niedźwiedź polarny jeden, nie jest bez znaczenia. Dwa lwy mogłyby stanowić pewne wyzwanie dla niedźwiedzia, szczególnie jeśli współpracowałyby ze sobą i atakowały jednocześnie z różnych stron.

          Dwa lwy mogłyby zwiększyć swoje szanse:
          – Współpraca: Lwy są zwierzętami społecznymi i polują w grupach. Mogłyby wykorzystać swoją zdolność do współpracy, aby skoordynować atak na niedźwiedzia, odwracając jego uwagę i atakując z różnych stron.
          – Zwinność i szybkość: Lwy są bardziej zwinne i szybsze niż niedźwiedzie polarne. Mogłyby wykorzystać swoją szybkość, aby unikać ataków niedźwiedzia i zadawać szybkie ciosy.
          – Wyczerpanie niedźwiedzia: Dwa lwy mogłyby próbować zmęczyć niedźwiedzia, zmuszając go do ciągłego ruchu i obrony.

          Jednak, nawet przy współpracy, lwy nadal miałyby trudności z pokonaniem niedźwiedzia polarnego z następujących powodów:

          – Rozmiar i siła: Różnica w rozmiarze i sile nadal byłaby znacząca. Jeden cios łapą niedźwiedzia polarnego może poważnie zranić lub nawet zabić lwa.
          – Gruba skóra i futro: Niedźwiedź polarny jest dobrze chroniony przed ugryzieniami i zadrapaniami lwów.
          – Wytrzymałość: Niedźwiedzie polarne mają dużą wytrzymałość i mogą walczyć przez dłuższy czas.

          Dwa lwy mogłyby stanowić zdecydowanie większe wyzwanie dla niedźwiedzia polarnego niż jeden lew, ale nadal niedźwiedź miałby znaczną przewagę. Współpraca i zwinność lwów mogłyby zwiększyć ich szanse na zadanie kilku ran niedźwiedziowi, ale ostatecznie siła i wytrzymałość niedźwiedzia prawdopodobnie przechyliłyby szalę zwycięstwa na jego stronę.

          1. dzięki za ciekawe i rozbudowane odpowiedzi. A gdyby zamiast samcow lwa byly 2 tygrysy bengalskie? Moim zdaniem tutaj ze wskazaniem na tygrysy. Zakladam, ze niedzwiedz bylby slusznych rozmiarow, raczej większy niz mniejsy.

          2. Tygrys bengalski to duży kot drapieżny, który może ważyć 200-300 kg. Jest zwinny, szybki i silny, z potężnymi szczękami i ostrymi pazurami. Poluje głównie samotnie, z zaskoczenia.
            Dwa dorosłe samce mogą współpracować podczas polowania na większą zdobycz – przykłady polowań na gaury a nawet nosorożce indyjskie.

            Niedźwiedź polarny to największy lądowy drapieżnik. Samce ważą zwykle 400-700 kg. Mają potężną budowę, grubą warstwę tłuszczu i futro chroniące przed zimnem, oraz silne łapy zakończone długimi pazurami. Świetnie pływają. Polują głównie samotnie.

            W bezpośrednim starciu niedźwiedź polarny miałby przewagę masy, siły i wytrzymałości. Jego gruba skóra i tłuszcz chroniłyby częściowo przed ugryzieniami i zadrapaniami tygrysów. Z kolei tygrysy są zwinniejsze, szybsze i zręczniejsze. Mogłyby próbować ataków z różnych stron, skakać na grzbiet niedźwiedzia. Dwa samce współpracując mogłyby mieć szansę powalić i poważnie zranić niedźwiedzia, ale byłoby to dla nich bardzo ryzykowne.

            Uważam, że w takim pojedynku niedźwiedź polarny miałby większe szanse na zwycięstwo, głównie ze względu na swoją masę, siłę i wytrzymałość. Ale nie można wykluczyć, że dwa współpracujące tygrysy mogłyby go pokonać, choć najpewniej też odniosłyby poważne rany. Byłaby to bardzo brutalna i wyrównana walka.

            Pojedynek wyglądałby nieco inaczej, gdyby zamiast tygrysów bengalskich naprzeciw niedźwiedziowi polarnemu stanęły dwa samce lwa afrykańskiego.

            Lew afrykański jest nieco mniejszy i lżejszy od tygrysa bengalskiego – samce ważą zwykle 150 – 250 kg. Lwy mają jednak bardziej masywną budowę, szeroką klatkę piersiową i bardzo silne przednie łapy. Ich grzywa chroni szyję podczas walki. Kły lwa są nieco krótsze niż u tygrysa, ale za to masywniejsze.

            Kluczową różnicą jest to, że lwy żyją i polują w grupach rodzinnych – stadach. Samce są przyzwyczajone do współpracy podczas polowania i obrony terytorium. Dwa samce lwa działające razem mogłyby być groźniejszym przeciwnikiem dla niedźwiedzia niż dwa tygrysy.

            Lwy mogłyby próbować podobnej taktyki jak tygrysy – ataków z różnych stron, skoków na grzbiet. Dzięki doświadczeniu we współpracy mogłyby to robić jeszcze skuteczniej. Ich ataki byłyby może mniej zwinne niż tygrysów, ale bardzo silne fizycznie.

            Jednak nadal uważam, że niedźwiedź polarny, dzięki swojej masie, sile i grubej skórze, miałby duże szanse, by pokonać dwa lwy. Przewaga niedźwiedzia nie byłaby już jednak tak wyraźna. Dwa lwy, działając w skoordynowany sposób, mogłyby mieć całkiem spore szanse powodzenia. Ale nawet wygrywając najpewniej odniosłyby poważne obrażenia.

            Tak czy inaczej, byłaby to także bardzo wyrównana, zacięta i brutalna walka.

  11. bardzo konstruktywna i wyczerpująca odpowiedz. Napisles, ze 2 dorosle samce moga wspolpracowac podczas polowania na duzego zwierza, ale czy te samce to rodzenstwo, ktore zna się od dawna, czy istnieje mozliwosc, ze dwa obce dorosle samce się skumały i razem polują?

    Niedzwiedz polarny niewatpoliwie jest wyjątkowo silny, ale w takim pojedynku musialby dosc szybko ubic/wyeliminowac jednego z tygrysow, bo trudno mi sobie wyobrazic, ze bylby w stanie na dluzsza metę odpierać ataki 2 tak potęznych rywali.

    1. W przypadku tygrysów, to zazwyczaj są bracia, w przypadku lwów mogą to być zupełnie obce samce, które połączyły siły.

      Wielokrotnie oglądałem pojedynki niedźwiedzi brunatnych, lwów i tygrysów. Kiedy duże niedźwiedzie walczą, to potrafią łamać drzewa. Małe wargacze potrafią odpierać ataki tygrysów a samce ważą poniżej 190 kg. Niedźwiedź polarny to kolos, największy ważył ponad tonę, to siła nie do zatrzymania. Jeden cios taką łapą mógłby tygrysa, czy lwa zabić.

      Pamiętajmy słynną dewizę – nie ma przeciwników nie do pokonania, są tylko źle trafieni. Gdyby niedźwiedź polarny wyeliminował jednego przeciwnika to drugi byłby bez szans. Polar to nie bawół, któremu wielki kot może się wgryźć w szyję i u niej uwiesić. To największy lądowy drapieżnik i podobnie jak Kong, nikomu się raczej nie kłania.

        1. Nie natknąłem się nigdzie na żadne wiarygodne źródło, mówiące o sile nacisku szczęk niedźwiedzia polarnego. Zatem trudno mi się odnieść do tego pytania. Prawdopodobnie nikt, nigdy nie dokonał takich pomiarów.

    1. Widziałem kiedyś film, na którym spotkały się niedźwiedź polarny i Kodiak albo grizli. Niedźwiedź polarny poszedł sobie w drugą stronę. Nie doszło do żadnej walki.

      Natomiast analizując hipotetyczne starcie, to moim zdaniem niedźwiedź polarny powinien wygrać w walce z niedźwiedziem Kodiak. Niedźwiedź polarny jest większy i silniejszy od Kodiaka, który jest największym podgatunkiem niedźwiedzia brunatnego. Niedźwiedzie polarne są największymi lądowymi drapieżnikami na świecie i mają przewagę w rozmiarze i sile nad niedźwiedziami Kodiak. Choć niedźwiedzie Kodiak są potężne, to niedźwiedzie polarne są jeszcze większe i bardziej agresywne, co daje im przewagę w hipotetycznej walce między tymi dwoma gatunkami. Zwłaszcza, że Kodiak nie należy do najbardziej agresywnych niedźwiadków.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button