Niedźwiedźe,  Ssaki,  Zwierzęta

Niedźwiedź kamczacki

Niedźwiedź kamczacki, niedźwiedź brunatny kamczacki (Ursus arctos beringianus) – podgatunek niedźwiedzia brunatnego, drapieżnego ssaka z rodziny niedźwiedziowatych (Ursidae).

WYSTĘPOWANIE
Występuje na półwyspie Kamczatka, w dystrykcie Andyrskim, na Wyspie Karagińskiej, na Wyspach Kurylskich i na zachodnim pasie wybrzeża Morza Ochockiego aż po Pasmo Stanowe i Wyspy Szantarskie. Poza Rosją występuje na Wyspie Św. Wawrzyńca.

WYMIARY
Jest to duży podgatunek niedźwiedzia brunatnego, największy w Eurazji, rozmiarami ustępujący jedynie kodiakowi. Osiąga 2,4 – 3 m długości w pozycji stojącej i masę ciała powyżej 650kg.

CIEKAWOSTKI
Jest blisko spokrewniony z amerykańskimi podgatunkami: grizzly i niedźwiedziem kodiackim (Ursus arctos middendorffi); podejrzewa się, że niedźwiedź kamczacki jest przodkiem drugiego z nich. Tak jak niedźwiedź grizzly zapada w półsen trwający ok 4 miesięcy. Podczas hibernacji rodzi od 2 do 3 młodych.

4 komentarze

Leave a Reply

Pokaż, że jesteś człowiekiem * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.