Ameryka PnAzjaEuropaNiedźwiedziePolskaSsakiZwierzęta

Niedźwiedź brunatny, czyli Ursus

Niedźwiedź brunatny (Ursus arctos)

Niedźwiedź brunatny to największy lądowy drapieżnik obok niedźwiedzia białego (polarnego). Nawet tygrys syberyjski nie wchodzi mu w drogę…

Patrz: Największe drapieżniki.

Niedźwiedzie brunatne, w przeciwieństwie do swych białych kuzynów (żywiących się wyłącznie mięsem i padliną) są wszystkożerne.

Najpotężniejsze drapieżniki

Obecnie niedźwiedzie brunatne uchodzą za najpotężniejsze lądowe drapieżniki. Jednak mało kto wie, że pierwsze niedźwiedzie, które pojawiły się na naszej planecie przed milionami lat, miały rozmiary… małych psów.

Małe niedźwiadki, z których wyrosną potężne drapieżniki…

Występowanie

Niedźwiedzie brunatne zamieszkują trudno dostępne lasy na terenie niemal całej kuli ziemskiej, można je także spotkać w tundrze.

Budowa

Zwierzęta te są potężnie zbudowane. Mają niezwykle silnie umięśnione łapy, zakończone długimi mocnymi pazurami. Posiadają także doskonale rozwinięte zmysły węchu i słuchu. Z tego względu nie mają naturalnych wrogów, poza człowiekiem.

Tryb życia

Niedźwiedzie brunatne prowadzą nocny tryb życia. Żyją samotnie, łącząc się w pary tylko w okresie godów.

Niedźwiedź
Niedźwiedzie brunatne są wspaniałymi „rybakami”

Pożywienie i wędrówki

Niedźwiedzie nieustannie wędrują po swoim terytorium w poszukiwaniu jedzenia. Żywią się głównie owocami, jagodami, grzybami oraz różnego rodzaju nasionami. Mimo że ich główne pożywienie stanowią rośliny, niedźwiedzie brunatne nie gardzą padliną. Zdarza się czasem, że zapolują, jednak świeże mięso nie jest ich ulubionym pokarmem. Niektóre gatunki, jak północnoamerykański grizzli, łowią ryby, głównie łososie, które są ich przysmakiem.

Sen zimowy

Późną jesienią niedźwiedzie brunatne przygotowują się do snu zimowego. Wybierają kryjówkę w naturalnym zagłębieniu lub wygrzebują norę pod korzeniami drzew albo w gęstwinie leśnej. Potem zapadają w twardy, zimowy sen, którego długość zależy od wielkości nagromadzonych wcześniej zapasów tłuszczu.

Niedźwiedź brunatny
Niedźwiedź brunatny (Ursus arctos).

Niedźwiedzie unikają ludzi

Wbrew ogólnemu mniemaniu o ich agresywności, niedźwiedzie brunatne unikają ludzi. Przypadki atakowania człowieka są niezwykle rzadkie i spowodowane zazwyczaj nieostrożnym zachowaniem przedstawicieli homo sapiens. Niestety, przez ostatnie kilkaset lat człowiek przyczynił się do zmniejszenia populacji tych poczciwie wyglądających zwierząt na ogromnych obszarach.

Największy niedźwiedź brunatny

Największym niedźwiedziem brunatnym jest północnoamerykański kodiak (Ursus arctos middendorffi). Waga tego niedźwiedzia sięga 800 kg, a kiedy stanie wyprostowany na tylnych łapach, mierzy ponad 3 metry wysokości. Duże samce kodiaka osiągają 150 cm wysokości w kłębie.

Największy kodiak, którego dane zostały zweryfikowane, żył w ogrodzie zoologicznym w Dakocie (USA). W chwili śmierci Clyde (tak się nazywał) ważył 966.9 kg, a jego warstwa tłuszczu miała ok. 23 cm grubości. W opinii dyrektora tego ogrodu, Clyde rok wcześniej ważył prawdopodobnie nawet 1090 kg.

Kodiak niedźwiedź
Kodiak pomimo swoich ogromnych rozmiarów jest bardzo płochliwy.

Niedźwiedź – ciekawostki. Czy wiesz, że…

Pierwsze zwierzęta, które naukowcy uznali za niedźwiedzie, pojawiły się na naszej planecie dwadzieścia milionów lat temu i miały rozmiary… małych psów.
Największym niedźwiedziem jest północnoamerykański kodiak. Waga tego niedźwiedzia sięga 800 kg, a kiedy stanie wyprostowany na tylnych łapach, mierzy ponad 3 m.
Niedźwiedzie brunatne można spotkać nawet na wysokich górach, na wysokościach dochodzących do 4 000 m n.p.m.
Niedźwiedzie są niezwykle sprawne. Szybko biegają, pływają, a także wspinają się na drzewa.
Młode niedźwiedzie pozostają z matką nawet trzy lata.

Niedźwiedź brunatny, to bardzo groźny drapieżnik.

Szczegółowe dane/wymiary

Niedźwiedź brunatny:

Wielkość:

  • Długość: do 3 metrów
  • Wysokość w kłębie: do 1.5 metra
  • Łapy: do 46 cm (kodiak)
  • Waga: do 800 kg (kodiak) na wolności, do 1090 kg w niewoli (kodiak)
  • Długość życia: 20-25 lat, (w niewoli do 40 lat)
Pazury niedźwiedzia brunatnego mają kilkanaście centymetrów długości.

Niedźwiedź brunatny w kadrze filmowym

Cóż, niedźwiedź w przeciwieństwie do nas ma zbyt krótkie łapy, aby podrapać sobie plecy, znalazł więc na to sposób. Tak sobie w redakcji myślimy, że objadające się pokolenie fast foodów, chyba także może mieć z tym problem… 😉

Polecamy:

Wesprzyj nas - pomóż zwierzakom

Pokaż więcej

Podobne artykuły

17 komentarzy “Niedźwiedź brunatny, czyli Ursus”

    1. Największy niedźwiedź w historii Ziemi to niedźwiedź krótkopyski – największe osobniki ważyły nawet do 1600 kg, wyprostowany, stojąc na dwóch nogach miał 3,4 metra wysokości. Żył 800 – 11 600 tys. lat temu.

      1. Najwiekszym niedzwiedziem w historii był arctotherium angustidens waga 800-2000kg drugi to ursus maritimus tyrannus-wiekszy wymarły brat niedzwiedzia polarnego tez około 700-1700 kg kolejny to niedzwiedź krótkopyski.

        1. Dziękujemy za uzupełnienie. Arctotherium angustidens to gatunek niedźwiedzia z rodzaju Arctotherium występujący w Ameryce Południowej w okresie plejstocenu 1,2 mln lat temu (niedźwiedź krótkopyski Arctodus simus występował w Ameryce Północnej ok. 800 tys – 11 600. lat temu). Wg danych, które posiadamy jego wagę oszacowano w przedziale 983 – 2,042 kg (średnio na 1600 kg). Ursus maritimus tyrannus zaś oszacowany został na 3,6-3,9 metra w pozycji wyprostowanej a jego wagę przyjmuje się w przedziale 1200 – 1500 kg. Musimy jednak przyznać, że rozbieżności w szacunkach wagi są dość spore w zależności od źródła.

  1. Będzie artykuł o tybetańskim niedźwiedźwiedziu błękitnym, podgatunku niedźwiedźia brunatnego ?
    Bardzo mało jest o nim informacji na wikipedii.

  2. Piszecie tu że „nawet tygrys syberyjski nie wchodzi mu w drogę”, a w artykule o tygrysie piszecie że poluje on na niedźwiedzie brunatne. To jak w końcu z tym jest?

    1. Tygrys syberyjski i niedźwiedź brunatny to potężne drapieżniki. Oba raczej unikają konfrontacji – dla tygrysa, jeśli ma wybór niedźwiedź z pewnością nie jest ofiarą pierwszego wyboru i z pewnością nie zaatakuje dużego osobnika. Z kolei niedźwiedź, jak obserwowano, czuje przed tygrysem na tyle duży respekt, że kiedy wyczuje ślady tygrysa, zmienia drogę swojej wędrówki. Przed tygrysem respekt czują wszystkie zwierzęta – to apex predator, niemniej niedźwiedź (zwłaszcza duże osobniki) ze swą masą, pazurami i zębami jest szalenie groźnym przeciwnikiem. Należy pamiętać, że zwierzęta mają instynkt samozachowawczy – tygrys nie będzie narażał się bez powodu. Jeśli poluje na niedźwiedzie, to raczej są to osobniki mniejsze.

      Kiedy jednak brakuje ssaków kopytnych tygrys syberyjski poluje na niedźwiedzie brunatne i niedźwiedź tybetańskie większe od niego. W latach ’50-tych XX wieku odnotowano 15 ataków tygrysów syberyjskich na niedźwiedzie brunatne oraz 3 przypadki ataków niedźwiedzi na tygrysy. Najwięcej ataków na niedźwiedzie dokonywanych jest przez tygrysy zimą, tuż przed ich okresem hibernacji. Niedźwiedzie brunatne atakowane są dużo częściej niż niedźwiedzie czarne (himalajskie). Niedźwiedzie stanowią 5-8% diety tygrysa syberyjskiego.

  3. Tygrysy polują na młode niedźwiedzie (największy upolowany ważył 170 kg).
    W przypadku spotkania z dorosłym niedźwiedziem z reguły tygrysy giną, ponieważ niedźwiedzie są większe i silniejsze.

  4. Redakcjo,czy możecie zrobić artykuł o purussaurusie (gatunek wymarłego gigantycznego krokodyla). Byłbym wdzięczny.

  5. Czy redakcja w wolnym czasie mogłaby uzupełnić informację na temat największego odnotowanego osobnika kodiaka w niewoli. Pojawia się on w zestawieniu top 20 a w artykule nie ma żadnych danych na jego temat.

  6. Troszeczkę mi brakuje sekcji w tym artykule poświęconej niedźwiedziom w Polsce ich populacji itp. Co by nie było jest to nasz rodak. 1 z nich o imieniu Wojtek jest nawet bohaterem wojennym :).

    1. Niemal każdy artykuł można zawsze rozbudować 🙂 Tutaj wyszliśmy z założenia, że zaprezentujemy podstawowe informacje na temat niedźwiedzi brunatnych, traktując to jako punkt wyjścia do artykułów szczegółowo charakteryzujących poszczególne podgatunki.
      Może warto przybliżyć polskie niedźwiedzie na blogu Tsavoren :)? Historia niedźwiedzia Wojtka sama w sobie jest interesująca do opowiedzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.