AfrykaAzjaSłonieSsakiZwierzęta

Słoń – lądowy olbrzym

Słoń afrykański (Loxodonta africana)

Słoń afrykański to  największy ze współcześnie żyjących gatunków ssaków lądowych


Słonie żyją w stadzie, na czele którego zawsze idzie najbardziej doświadczona samica. Praktycznie nie mogą się zgubić, gdyż porozumiewają się między sobą niesłyszalnymi dla ucha ludzkiego dźwiękami nawet na odległość… 5 km.

Występowanie

Obecnie słonie występują w głównie w odosobnionych parkach narodowych lub rezerwatach. Zamieszkują Azję Południową i Południowo-Wschodnią oraz w Afrykę.

Ze względu na miejsce występowania rozróżniamy 2 gatunki:

Słonie afrykańskie.
Rodzina słoni afrykańskich.

Słonie i ich zwyczaje

Słonie lubią miejsca porośnięte drzewami, w bezpośredniej bliskości wody. W czasie pory deszczowej pożywienie słoni stanowią rośliny rosnące na ziemi, zwłaszcza trawy.


Podczas pory suchej słonie szukają pokarmu w wyżej położonych lasach.

Słonie żyją w stadach liczących nawet 50 sztuk. Przemierzają codziennie znaczne odległości, szukając jedzenia i wody. Na czele stada poruszającego się w szyku jeden z drugim zawsze idzie stara, doświadczona samica.

Więź pomiędzy członkami stada jest bardzo silna, chore lub ranne osobniki otaczane są opieką.

Słoń afrykański – porównanie wielkości.

Dlaczego słoń afrykański ma duże uszy?

Słonie, podobnie, jak wszystkie duże zwierzęta, muszą rozwiązywać problem grożącego im przegrzania organizmu. W utrzymaniu właściwej temperatury ciała pomagają duże uszy – dzięki wachlowaniu oraz ogromnej ilości znajdujących się w nich naczyń krwionośnych, następuje efektywna wymiana ciepła krwi z otoczeniem.


Trąba słonia

Chyba najbardziej charakterystyczną cechą w wyglądzie słoni jest długa trąba. Stanowi ona nie tylko narząd węchu i dotyku, ale służy także do pielęgnacji ciała oraz do obrony. Dzięki trąbie słoń potrafi niezwykle precyzyjnie chwytać przedmioty lub pokarm.

Trąba jest tak silna, że zwierzę potrafi nią podnieść całe drzewo.

Słoń indyjski (po lewej) i słoń afrykański- porównanie.

Kły – ciosy

Kły (niepoprawne określenie) słonia zwane ciosami to w rzeczywistości długie zęby (jedynki). Przy ich pomocy zwierzęta wygrzebują korzonki oraz zrywają korę z drzew. W czasie suszy słoń wykopuje swymi potężnymi ciosami w ziemi doły w poszukiwaniu wody.

Ile słoń ma zębów?

Słoń posiada 26 zębów.

  • 2 siekacze, zwane ciosami
  • 12 przedtrzonowców
  • 12 zębów trzonowych

Zagrożenia

Zarówno słoń afrykański, jak i indyjski są zagrożone wyginięciem. Często padają ofiarą kłusowników polujących na nie z powodu ciosów, stanowiących źródło cennej kości słoniowej.


Kąpiel rodziny słoni afrykańskich.

Słonie – ciekawostki. Czy wiesz, że…

  • Słoń afrykański jest największym żyjącym ssakiem lądowym – dlatego nie ma żadnych naturalnych wrogów.
  • Ciosy słonia dochodzą do 3,5 m długości i 120 kg wagi.
  • Rośliny zjadane codziennie przez dorosłego słonia stanowią około 5% ciężaru jego ciała.
  • Słoń wypija dziennie około 220 litrów wody.
  • W chwili urodzin słoniątko może ważyć 120 kg.
  • Kiedy słoń chce odpocząć, często kładzie się na boku. Może też spać stojąc, oparty o drzewo.
  • Aby usunąć ze skóry pasożyty, słoń często obsypuje skórę ziemią lub pyłem.
  • Słoń afrykański osiąga w biegu na krótkich odcinkach prędkość ok. 35 km/godz.
  • Największy upolowany słoń miał 4.16 m wysokości, 8.39 m długości i ważył 10.9 lub 12.7 tony (różne źródła podają odmienną wagę).
  • Ciało słonia pokrywa skóra o grubości nawet 4 cm.
  • Słonie porozumiewają się między sobą dźwiękami o bardzo niskiej częstotliwości, niesłyszalnymi dla ucha ludzkiego (tzw. infradźwiękami) nawet na odległość 5 km.
  • Słonie piją, wsysając wodę trąbą i następnie wstrzykując ją sobie do ust.
  • Słonie doskonale pływają i chętnie się kąpią.
  • Powierzchnia ucha słonia dochodzi do dwóch metrów kwadratowych.
  • Słonie wykorzystują uszy do chłodzenia organizmu.
  • Słonie mogłyby żyć dłużej, gdyby nie brak zębów. Zęby w ciągu całego życia odrastają im 6-ciokrotnie i to ich brak jest często przyczyną śmierci, gdyż słoń nie może wówczas jeść.
Stado słoni.
Stado słoni indyjskich.

Słoń afrykański (Loxodonta africana)

Wielkość – wymiary:

  • Wysokość
    • samiec: od 3 do 3.5 m (rekord 4,2 m)
    • samica: od 2,2 do 2,6-2.8 m
  • Długość z trąbą i ogonem:
    • samiec: od 6 do 7.5 m (rekord 8,39 m)
    • samica: od 4,9 do 6,2 m
  • Waga:
    • samiec: od 4 do 6 t (rekord 10,9 lub 12,7 t)
    • samica: od 2,1 do 3,2 t
  • Długość ciosów: do 3.2 m
  • Masa ciosów: od 30 do 100 kg
  • Uszy: 1,5m długości


Tryb życia:

  • Zwyczaje: żyje w grupach rodzinnych
  • Odgłosy: głębokie chrząkanie jako stała forma komunikacji, trąbienie, gdy jest zdenerwowany
  • Pożywienie: rośliny
  • Długość życia: około 70 lat (w niewoli do 80 lat)
Słoń afrykański.

Afrykański słoń leśny (Loxodonta cyclotis).

Wielkość – wymiary:

  • Wysokość:
    • samiec: od 1.7 do 2,8 m
    • samica: od 1,6 do 2,4 m
  • Długość:
    • samiec: od 4 do 6 m
    • samica: od 3 do 4.5 m
  • Waga:
    • samiec: od 1.2 do 4.5 t (średnio 2.7 t)
    • samica: od 0.9 do 3.0 t
  • Długość ciosów: od 0.5 m do 1.2 m


Tryb życia:

  • Zwyczaje: żyje w matriarchalnych grupach rodzinnych (samica przewodzi grupie)
  • Dorosłe samce żyją oddzielnie
  • Pożywienie: rośliny
  • Żyje w sąsiedztwie zbiorników wodnych
  • Dziennie wypija do 200 litrów wody

Słoń leśny ma po 5 palców u przednich i po 4 palce u tylnych nóg. Słonie afrykańskie mają odpowiednio po 4 i 3 palce.


Afrykański słoń leśny.

Słoń indyjski (Elephas maximus).

Wielkość – wymiary:

  • Długość ciała od głowy do ogona: 5,5 – 6,5 m (rekord 8,06 m)
  • Wysokość w kłębie:
    • samce: do 2,7 (rekord 3,35 m)
    • samice: do 2,4 m
  • Długość ogona: 1,2 – 1,5 m
  • Długość trąby: 1,5 – 2 m
  • Długość ciosów: 1,5 – 1,8 m (rekord 2,4 m)
  • Masa ciosów: do 47,4 kg
  • Masa: 2 – 4 t (rekord 8 ton)
  • Długość życia: śr. 60 lat na wolności, 80 lat w niewoli
  • Uszy: znacznie mniejsze niż u słonia afrykańskiego

Tryb życia:

  • Zwyczaje: żyje w grupach rodzinnych, które liczą 15-30 osobników
  • Pożywienie: rośliny (trawa, liście, kora drzew)
  • Długość życia: około 40-60 lat (maksymalnie 80 lat)
Słoń indyjski (Elephas maximus). Słonie uwielbiają wodę.

Polecamy

⇒ Wspieraj ochronę przyrody i nasze działania ⇐

Wybrane specjalnie dla Ciebie

19 komentarzy

    1. W 2006 roku w zoo w Toronto w wieku 27 lat zmarł Angus, który wówczas był największym słoniem afrykańskim w niewoli.

      Angus ważył 7345 kg, miał 345 cm wysokości. Jego trąba mierzyła 270 cm. Angus dziennie zjadał 200 kg pożywienia i wypijał około 800 litrów wody.

      W 2011 roku w zoo w Caldwell zmarł Chico w wieku 44 lat.
      Chico ważył 6591 kg i miał 305 cm wysokości.

      Nie posiadamy informacji, jaki słoń w niewoli jest obecnie największy.

    1. Słoń został zastrzelony w Angoli w 1955 roku. Podobnie jak u ludzi, również u zwierząt istnieją osobniki, których waga i wielkość daleko wykraczają ponad normę. Mamy w historii ludzi, którzy osiągają ponad 270 cm wzrostu, przy przeciętnym wzroście człowieka w zależności od rasy od 165 do 180 cm). Podobnie z wagą – najciężsi ludzie przekraczają 600 kg…

    1. Pojedynczy nie, ale grupa zdesperowanych, wygłodniałych lwów już tak. Lwom zdarza się atakować słonie nocą (najczęściej wybierają osobniki młode, lub chore). Słonie w nocy prawie nic nie widzą – mają słaby wzrok. Ponadto opisywaliśmy przypadek zabicia dorosłego słonia indyjskiego przez dwa tygrysy bengalskie – sekcja ciekawostki i rozwinięty wątek w komentarzu poniżej artykułu. Zagrozić słoniowi może także szarżujący na oślep nosorożec, jeśli rozpłatałby mu brzuch swoim rogiem. Zagrożeniem dla słonia może być u wodopoju krokodyl nilowy, jeśli zaatakuje trąbę słonia.

  1. JAKIE ZACHOWANIA MAJA SŁONIE INDYJSKIE A JAKIE SŁONIE AFRYKAŃSKIE KTÓRYCH RODZAJÓW SŁONI JEST NAJWIĘCEJ ILE SŁONI ŚREDNIO PRZYCHODZI NA ŚWIAT U SŁONI AFRYKAŃSKICH A ILE U SŁONI INDYJSKICH . CZY PAMIEĆ SŁONIA JEST DOBRA I TAKA SAMA U SŁONIA AFRYKAŃSKIEGO A U SŁONIA INDYJSKIEGO. KTÓRY CZY SŁOŃ INDYJSKI CZY SŁOŃ AFRYKAŃSKI JEST ZDOLNY DO PRACY Z LUDŹMI I KTÓRY JEST BARDZIEJ AGRESYWNY.

    1. W kontekście zachowań słoni odsyłamy do artykułów: słoń afrykański oraz słoń indyjski, zostały one tam dość dobrze scharakteryzowane.
      Słonie w większości przypadków rodzą tyko jedno młode, większa ilość jest niezwykle rzadka.
      Owszem, słonie mają dobrą pamięć zarówno indyjskie jak i afrykańskie.
      W praktyce jedynie słonie indyjskie są wykorzystywane do pracy.
      Słonie co do zasady nie są agresywne, choć takie zachowania przejawiają np. w okresie godowym – opisywaliśmy tę kwestię w artykułach wspomnianych powyżej. Zdarzają się jednak przypadki agresji wśród samców zarówno słoni indyjskich jak i afrykańskich.

    1. Dorosłe osobniki raczej nie miały naturalnych wrogów,raczej młode padały ofiarami różnych drapieżców do których można zaliczyć lwy 🙂 .

    2. Słonie mają swoich naturalnych wrogów wręcz wyspecjalizowanych w atakach na te zwierzęta.Mogą oni śmiertelnie powalić nawet największego samca z dwumetrowymi kłami a ten nawet nie potrafi się obronić! Jak ktoś myśli że to lwy o rozmiarach T-rexa albo krokodyle wielkości autobusu to jest w błędzie…Błonkoskrzydła muchówka Cobboldia loxodontis ma raptem centymetr długości.Atakuje słonie składając jaja u nasady ich kłów.Podczas posiłku słoń połyka jaja które wędrują do żołądka i tam wykluwają się z nich larwy wgryzające się w jego ścianki.Przy masowym pojawie doprowadza to do krwotoku i śmierci zwierzęcia.W innym wypadku słoń jest osłabiony i podatny na choroby a przez to bardziej narażony na zejście.Dojrzałe larwy pełzną przełykiem do paszczy żywego(ledwo) słonia i wypadają na zewnątrz.Przepoczwarzają się w ziemi i jako dorosłe owady ponownie atakują ofiary…
      Z kolei przywra Protofasciola robusta pasożytuje w jelicie cienkim.Jej pośrednim żywicielem jest wodny ślimak więc naliczniej występuje u słoni żyjących w środowisku podmokłym jak np.delta Okawango czy lasy deszczowe Konga.Duża ilość tych przywr prowadzi do kapilariozy jelita i śmierci.Masowe pojawy Protofasciola robusta mogą mieć charakter epidemiczny co stwierdzono np. w Somalii.Jest to również pasożyt „dedykowany” dla słonia afrykańskiego zwykłego lub leśnego choć sporadycznie atakuje też nosorożce.
      W sumie te małe stworzonka zabiły więcej słoni niż wszystkie lwy,krokodyle,tygrysy razem wzięte.OCZYWIŚCIE ZANIM POJAWIŁ SIĘ HOMO SAPIENS!

      1. Idąc tym tropem, to możemy powiedzieć, że wirusy to najwięksi wrogowie wszystkich zwierząt, spowodowały bowiem najwięcej zgonów w historii. Niemniej, interesująca informacja na temat tych larw (mnie przynajmniej nieznana wcześniej), dzięki!

        1. Poniekąd…Jednak wirusów nie można uznać za zwierzęta ani nawet organizmy żywe.Myślę że osoba pytająca o „naturalnych wrogów w środowisku” miała jednak na myśli zwierzęta i to takie których nie trzeba szukać pod mikroskopem elektronowym .Te które opisałem można obserwować okiem nieuzbrojonym (ich gabaryty to 1-3cm.) a ich przynależność do Królestwa Zwierząt jest oczywista.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.