AfrykaMałpySsakiZwierzęta

Goryl – największa małpa na Ziemi

Goryl (Gorilla) – największa  spośród współcześnie żyjących małp naczelnych

Goryl to największa żyjąca obecnie małpa. Duży, masywnie zbudowany pysk i wielkość sprawiają, że wydaje się bardzo groźny. Ale to tylko pozory – w rzeczywistości to bardzo łagodne zwierzę. Goryle wykazują wiele ludzkich zachowań i emocji, takich jak śmiech i smutek. Tworzą nawet własne narzędzia, które pomagają im przetrwać w lesie. Kod genetyczny goryli i ludzi jest w 98,3% wspólny, co czyni je naszymi najbliższymi kuzynami po szympansach i bonobo  (Pan paniscus). Największe z małp człekokształtnych, goryle to krępe zwierzęta z szerokimi piersiami i ramionami, dużymi ludzkimi dłońmi i małymi oczami osadzonymi w bezwłosych twarzach. Goryle to jedne z najpotężniejszych i ciekawych zwierząt, nie tylko pod względem wielkości i siły, ale także łagodnego, ludzkiego zachowania. Odgrywają kluczową rolę w lokalnej bioróżnorodności, wędrując przez duże terytoria i pomagając w rozprzestrzenianiu nasion owoców, które konsumują. Przyjrzyjmy się bliżej największej małpie na Ziemi.


Klasyfikacja

  • Gromada: ssaki
  • Rząd: naczelne
  • Rodzina: człowiekowate
  • Rodzaj: goryl
  • Podgatunek:
    • Goryl zachodni (Gorilla gorilla)
    • Goryl wschodni (Gorilla beringei)
Walka goryli.

Odmiany

Znamy dwie odmiany goryli:

  • Goryl nizinny, żyjący w wilgotnych lasach równin Gabonu, Kamerunu i części Kongo
  • Ggoryl górski występujący tylko na niewielkim obszarze w środkowej Afryce, w górach Virunga.

Klasyfikujemy je jako dwa gatunki i cztery podgatunki:

  • Goryl zachodni (Gorilla gorilla)
    • Zachodni goryl nizinny (Gorilla gorilla gorilla) – populacja ok. 110 tys. osobników
    • Cross River Gorilla (Gorilla gorilla diehli) – występujący w Nigerii i Kamerunie, populacja ok. 250-300 osobników
  • Goryl wschodni (Gorilla beringei)
    • Wschodni goryl nizinny (Gorilla beringei graueri) – populacja ok. 4 tys. osobników
    • Goryl górski (Gorilla beringei beringei) – populacja ok. 600 – 700 osobników (góry Wirunga na styku granic Demokratycznej Republiki Konga, Ugandy i Rwandy oraz Nieprzenikniony Las Bwindi w Ugandzie)
Goryl (Gorilla).

Porozumiewanie i odżywienie

Goryle porozumiewają się między sobą nie tylko głosem, ale również mimiką. Są to towarzyskie zwierzęta, dlatego przebywają w grupach. Goryle większość czasu spędzają na jedzeniu. Jako że są wegetarianami zjadają głównie liście, młode pędy, czasami owoce.

Dzień goryle zaczynają zwykle od krótkich spacerów w pobliżu gniazda, zajadając się liśćmi i trawą. Potem nadchodzi czas odpoczynku, podczas którego małpy wędrują po lesie lub po prostu śpią. Późnym popołudniem zaczynają budować gniazda, z odpowiednio przygiętych gałęzi, w których spędzą nadchodzącą noc. Przywódcą grupy jest zwykle najsilniejszy samiec, który wybiera miejsce spoczynku. Gdy dominujący daje sygnał do budowy gniazda, wszyscy członkowie stada idą za jego przykładem.

W szczególnych okolicznościach goryl może stać wyprostowany na nogach i uderzać się w pierś ramionami. Taką postawę przybiera, gdy grozi napastnikowi, a także… podczas zabawy. Goryle są niestety gatunkiem zagrożonym wyginięciem. Kłusownicy polują na nie głównie ze względu na futra i czaszki.


Goryl (Gorilla).

Dane/wymiary

Goryl (Gorilla)

  • Wysokość: 1,65 – 2,0 m (samice są niższe)
  • Rozpiętość ramion: 2,3 – 2,6 m (u samic jest mniejsza)
  • Masa:
    • samce: 135 – 180 kg (rekordowe 230 kg, w niewoli 270 kg)
    • samice: 68 – 113 kg
  • Długość życia:
    • 35 – 40 lat na wolności
    • 50 lat w niewoli (rekord 54 lata)
Zasięg występowania goryla.
Zasięg występowania goryla.

Nieco szerszy artykuł na temat goryli i ich zwyczajów można znaleźć tutaj: Goryle.

Goryl – ciekawostki

  • Goryl to największa żyjąca obecnie małpa
  • Goryl jest w stanie podnieść ciężar o masie 980 kg!
  • Na wolności żyje obecnie tylko ok. 300 sztuk goryli górskich.
  • Samiec goryla ma srebrny grzbiet.
  • Rozpiętość ramion goryla może przekraczać 2,5 m.
  • Samice i młode osobniki często wspinają się na drzewa, natomiast samce z powodu swych rozmiarów przeważnie pozostają na ziemi.
  • W niewoli goryle osiągają wiek nawet 50 lat.
Goryl srebrny grzbiet

Polecamy

⇒ Wspieraj ochronę przyrody i nasze działania ⇐

Wybrane specjalnie dla Ciebie

3 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.