Baobab australijski (Adansonia gregorii).
Baobab australijski / Boab (Adansonia gregorii F.Muell)
Jeśli uważaliście, że wszystkie baobaby to potężne drzewa, to dziś przedstawiamy Wam baobab, który w powszechnym mniemaniu jest uważany za… mały. Baobab australijski rzadko bowiem przekracza 10 metrów wysokości. Co ciekawe, nie rośnie w Afryce, tylko jak wskazuje jego nazwa – na kontynencie australijskim.
Klasyfikacja
- Królestwo: rośliny
- Klad: rośliny naczyniowe
- Klad: rośliny nasienne
- Klasa: okrytonasienne
- Klad: klad różowych
- Rząd: ślazowce
- Rodzina: ślazowate
- Podrodzina: wełniakowe
- Rodzaj: baobab
- Gatunek: Adansonia gregorii

Występowanie
Endemiczny gatunek drzewa rosnący w regionie Kimberley w Australii (Terytorium Północne i Australia Zachodnia).
Charakterystyka
Charakterystyczny butelkowy, nieco „opuchnięty” pień zdradza, do jakiego rodzaju należy drzewo. Podstawa pnia może być bardzo duża, zarejestrowano okazy o średnicy wynoszącej 5 m. Traci liście w porze suchej, nowe, wraz z dużymi kwiatami w kolorze bieli, rosną od grudnia do maja. Kwiaty otwarte są tylko w nocy i wyglądają jak duży tulipan.

Wykorzystanie
Drzewo posiada wiele zastosowań: większość części rośliny jest jadalna i może być źródłem różnego rodzaju materiałów. Tubylcy (Aborygeni) zdobywają wodę z pnia drzewa wykuwając dziuple. Owoce ozdabia się rysunkami i rzeźbami, a liście mają właściwości lecznice. Twarde owoce są również użyteczne jako miski i naczynia.
Owoce są niezwykle bogate w witaminę C (wiele razy więcej niż pomarańcze) i mają prawdziwie cytrusowy smak. Ich sok jest również bogaty w minerały. Najwcześniej odnotowane spożycie owoców tego baobabu sięga starożytnych Egipcjan. Pomimo, że baobab ten nie jest drzewem występującym w Egipcie, to owoce te zostały znalezione w egipskich grobowcach.
Rodowici mieszkańcy Australii rozdrobnione owoce wykorzystują jako mąkę do gotowania, a same owoce podobno pomagają w leczeniu bólu żołądka. Nasiona wykorzystywane są do przyrządzania naparu podobnego do kawy, zaś wykorzystanie owoców to już kwestia wyobraźni. Mamy bowiem takie kulinarne przysmaki jak czekolada boab, chleb boab, babeczki i ciastka boab, a nawet suche prażone kawałki dodawane są do sałatek.

Wymiary
- Wysokość: 5 – 15 m, zwykle 9 – 12 m
- Średnica pnia: do 5 m
- Obwód pnia: 13 – 17 m
Polecamy:
- Baobaby
- Największe baobaby
- Baobab afrykański, baobab właściwy (Adansonia digitata L.)
- Baobab Grandidiera (Adansonia grandidieri)
w „Polecamy:” na dole strony miał być niby link do „Największe baobaby” ale taki artykuł chyba nieistnieje ponieważ niema linku. Poprawcie ten błąd, występuje przy wszystkich artykułach o baobabach!
Mamy cały czas ten artykuł niedokończony, stąd pusty link. Kiedy się z nim uporamy, to po opublikowaniu zostanie podlinkowany 🙂
więc zróbcie go szybko 🙂 Czekam cierpliwie.