MorskieOpracowaniaRybyZwierzęta

Królestwo zwierząt – Ryby

Zmysły

Większość ryb posiada bardzo dobrze rozwinięte zmysły. Prawie wszystkie widzą kolory, zatem ich wzrok jest prawie tak samo dobry jak u człowieka. Sporo gatunków dysponuje chemoreceptorami odpowiedzialnymi za niesamowicie wyczulony zmysł węchu i smaku.

Mimo występowania uszu, słuch jest kiepski, ale dzięki linii bocznej wykrywają najdelikatniejsze wibracje i prądy wodne, dzięki czemu łatwo im wykrywać inne ryby i potencjalne ofiary.

Niektóre ryby drapieżne, np. sumy czy rekiny mają specjalne narządy wyłapujące z otoczenia prąd elektryczny, a południowoamerykańskie ryby z rzędu Gymnotiformes mogą ów prąd wytwarzać, używając go do nawigacji i komunikacji społecznej.

Rekin wielorybi (Rhincodon typus).

Oddychanie

Wymiana gazowa, w większości przypadków, przebiega za pomocą skrzeli znajdujących się po dwóch stronach gardła. Skrzela składają się natomiast z nitkowatych włókien. Każde z takich włókien zawiera sieć naczyń włosowatych tworzących dużą powierzchnię dla wymiany tlenu i dwutlenku węgla. Ryba pobiera tlen „pijąc” wodę i filtrując ją przez skrzela.

U niektórych gatunków krew zawarta w naczyniach włosowatych płynie w stronę przeciwną do napływającej wody, powodując wymianę przeciwprądową. Skrzela wypuszczają ubogą w tlen wodę otworami po bokach gardła.

Rekin młot (Sphyrna zygaena).

Trawienie i wydalanie

Szczęki umożliwiają rybom spożywanie różnego rodzaju pokarmu, w tym rośliny i inne zwierzęta. Pokarm trafia przez usta do przełyku i tam też zostaje rozdrabniany. W żołądku natomiast dochodzi do dodatkowego trawienia, a u wielu ryb występuje on w palcowatych torebkach wydzielających enzymy i wchłaniających substancje odżywcze. Narządy takie jak wątroba i trzustka dodają kolejne enzymy i związki chemiczne, kiedy pokarm przesuwa się przez układ trawienny. W jelicie proces trawienia i przyswajania składników odżywczych dobiega końca.

Jak wiele zwierząt wodnych, również ryby wydalają niepotrzebne i szkodliwe produkty przemiany materii w postaci amoniaku. Niektóre z tych produktów wydalane są przez skrzela w procesie dyfuzji. Krew filtrowana jest natomiast przez nerki. Choć brzmi to niedorzecznie, wiele ryb morskich traci wodę z organizmu na skutek osmozy, dlatego nerki wprowadzają oczyszczoną wodę z powrotem do obiegu organizmu. Inaczej sytuacja wygląda u ryb słodkowodnych – one zdobywają wodę dzięki osmozie, a ich mocz jest nią rozcieńczony i wydalany poza organizm. Istnieję również gatunki posiadające specjalnie przystosowane nerki, dzięki którym mogą pływać zarówno w wodach słodkich, jak i słonych.

Ryby – strrrraszne „potwory” z głębin.

Poprzednia strona 1 2 3 4Następna strona

Wybrane specjalnie dla Ciebie

10 komentarzy

    1. Samica szczupaka podczas składania ikry wielokrotnie zmienia miejsce poszukując korzystnego podłoża. Zrzuca zawartość gonad w porcjach. Często na skutek np. załamania pogody tarło również ulega przerwaniu i samica płynie w inne miejsce. Ikra zatem rozmieszczona jest na stosunkowo dużym obszarze i trudno jest wskazać jedno miejsce, gdzie mógłbyś je znaleźć.

  1. Ostatnio odbiło mi na punkcie szczupaka! Nawet planuję hodować kaczego dzioba w akwarium! A czy da się rozmnażać szczupaka w warunkach domowych?

    1. Oj, Creepu co my byśmy bez Ciebie zrobili, znów wracamy do arkanów systematyki, taksonów parafiletycznych i polifiletycznych 🙂
      Tradycyjnie rozumiane ryby nie są już rzeczywiście traktowane jako jednostka taksonomiczna i tu masz rację. Kiedy znajdziemy wolną chwilę, to rozpiszemy to dokładnie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.