AfrykaNielotyPtakiZwierzęta

Struś – największy ptak świata

Strusie – największe ptaki na świecie

Strusie zamieszkują półpustynie i sawanny Afryki, choć ich dalecy krewni zamieszkują również Australię, Nową Zelandię i Nową Gwineę. Struś to największy i najcięższy ptak występujący obecnie na Ziemi. Pomimo swych rozmiarów potrafi biegać z prędkością 70 km/godz stawiając przy tym nawet 5 metrowe kroki! Bardzo rzadko również pada ofiarą drapieżników. Strusie są również długowieczne – dożywają sędziwych 75 lat.

Klasyfikacja

  • Gromada: ptaki
  • Rząd: strusie
  • Rodzina: strusie
  • Rodzaj: Struthio
  • Gatunek: struś czerwonoskóry, masajski, północnoafrykański (Struthio camelus)
Struś szaroskóry, struś somalijski (Struthio molybdophanes).

Wyróżnia się obecnie dwa gatunki strusia:

  • Struś czerwonoskóry (Struthio camelus)
  • Struś szaroskóry, struś somalijski (Struthio molybdophanes)

Wyróżniamy obecnie trzy podgatunki strusia czerwonego:

  • Struś czerwonoskóry (S. c. camelus) – występuje w Północnej Afryce, posiada szyję o barwie czerwonej.
  • Struś masajski (S. c. massaicus) – występuje we Wschodniej Kenii oraz w Tanzanii. Jego szyja jest czerwona jedynie w okresie godowym, poza nim bladoróżowa.
  • Struś brązowosterny (S. c. australis) – występuje w Afryce południowej. Największy ze strusi. Skóra na szyi szaroniebieska, w okresie godowym czerwona.

Według niektórych klasyfikacji do rzędu strusi (Struthioniformes) zalicza się również:

Strusie toczące walkę.

Charakterystyka

Strusie żyją w małych stadach na afrykańskich pustyniach i sawannach. Dieta strusia jest bardzo urozmaicona. Żywi się główni roślinami, ale nie gardzi również małymi owadami. W innych częściach świata występują podobne do strusi afrykańskich ptaki-nieloty o znacznych rozmiarach ciała (np. południowoamerykański nandu czy australijski emu). Mimo zewnętrznych podobieństw nie są to jednak strusie.

Struś jest wyjątkowo dobrze przystosowany do życia na otwartej przestrzeni, gdzie grasuje wiele drapieżników. Posiada bardzo dobry wzrok, a także niezwykle długą szyję, która działa, jak peryskop. Cechy te umożliwiają dostrzeżenie skradającego się drapieżnika z bardzo dużych odległości. Nawet gdy strusie pasą się swobodnie, jeden osobnik zawsze pozostaje na straży. Kiedy tylko dostrzeże jakiś podejrzany ruch, donośnym krzykiem natychmiast alarmuje pozostałych członków stada.

Strusie nie są również bezbronne w bezpośrednim starciu z drapieżnikiem. Mają bowiem długie i silnie umięśnione nogi zakończone palcami zakończonymi ostrymi pazurami. Strusie są ponadto szybkimi biegaczami, dlatego jeśli już padają ofiarami drapieżników, są to zwykle osobniki młode lub chore.

Struś na krótkich dystansach potrafi biec z prędkością 70 km/h.
Struś na krótkich dystansach potrafi biec z prędkością 70 km/h.

Zaloty

Interesująco wyglądają strusie zaloty. Samiec i samica razem zjadają pokarm, podnosząc i opuszczając głowy w jednakowym tempie. Następnie samiec siada i kołysze się z boku na bok, demonstrując partnerce swe upierzenie.

Średnica oczu strusia wynosi 5 cm – to największe oczy ze wszystkich zwierząt lądowych.

Struś – ciekawostki – Czy wiesz, że…

  • Dorosły struś może rozwinąć maksymalną prędkość 70 km/godz., a w czasie biegu jego kroki mogą osiągnąć 5 m długości.
  • Średnica oczu strusia wynosi 5 cm – to największe oczy ze wszystkich zwierząt lądowych.
  • Jaja wysiaduje głównie samiec. On również zajmuje się pisklętami, aż do ich zupełnego usamodzielnienia się.
  • Połowa wzrostu strusia przypada na jego szyję.
  • Podczas zalotów samiec strusia skręca szyję na kształt korkociągu.
  • Mimo że strusie nie latają, na ich skrzydłach nadal zachowały długie lotki. Podczas szybkiego biegu pomagają ptakom utrzymać równowagę.
  • Bardzo długie rzęsy chronią strusie przed pyłem i burzami piaskowymi.
Mały struś / Young ostrich

Dane/Wymiary

Struś czerwonoskóry (Struthio camelus)

  • Wysokość: samice: 1,7–2; samce 2,1-2,8 m
  • Długość czaszki: 17,9 cm
  • Długość dzioba: 10,4 cm
  • Waga: 93–150 kg
  • Wiek: najczęściej 40-45 lat (rekord do 75 lat)
  • Prędkość: 50 km/h na dłuższych dystansach, sprint – 70 km/h
  • Długość kroku podczas biegu: 3-5 metrów
  • Najmniejszy struś: 127 cm wysokości
  • Najcięższe strusie jajo:  2,589 kg
Struś czerwonoskóry
Struś czerwonoskóry

Polecamy

Wesprzyj nas - pomóż zwierzakom

Pokaż więcej
Polub DinoAnimals

Podobne artykuły

12 komentarzy “Struś – największy ptak świata”

    1. Jaja strusia można kupić w niektórych delikatesach. Rzadko występują w sieciach sprzedaży (jedno jajo strusia to bowiem odpowiednik 25-30 jaj kurzych). Można jej kupić również bezpośrednio u hodowców strusi.

      Cena jaj strusich wynosi przeciętnie od 40 do 90 zł za sztukę w zależności od regionu kraju. Co istotne, aby ugotować jajo strusia na twardo potrzebne jest od 45 do 60 minut w zależności od wielkości.

    1. Tak, oczywiście, to się zdarza. Strusie wprawdzie potrafią bez trudu uciec większości drapieżników za wyjątkiem geparda, który jednak rzadko na nie poluje – są zbyt duże. Co może jednak być zadziwiające, to odwrotna sytuacja – strusie w obronie młodych potrafią bronić się tak zaciekle, iż mogą zabić nawet lwa.

    1. Nie ma dostępnych takich danych. Nawet Księga Rekordów Guinness’a ma jedynie dane dotyczące najmniejszego strusia (127 cm wysokości) oraz najcięższego strusiego jaja – 2.589 kg (2008 rok). Większość źródeł dotyczących strusi przyjmuje ich maksymalną wysokość 280 cm.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.