AntarktydaNielotyPingwinyPtakiPtaki wodneZwierzęta

Pingwiny – królowie Antarktydy

Pingwin cesarski (Aptenodytes forsteri)

Największy żyjący przedstawiciel rodziny pingwinów

Pingwiny to bardzo zabawne stworzenia, których charakterystyczne ubarwienie upodabnia je do człowieka we fraku. Pingwiny potrafią nurkować do głębokości 550 m i wstrzymywać oddech nawet do 20 minut!

Pingwiny występują na półkuli południowej, głównie na wybrzeżach Antarktydy, czasami spotyka się je na brzegach Nowej Zelandii. Jedynym gatunkiem gnieżdżącym się nieco na północ od równika (na Wyspach Galapagos) jest pingwin równikowy.

Pingwiny są znakomitymi pływakami. Skrzydła, które na drodze ewolucji przekształciły się w „wiosła” sprawiają, że te niezdarne na lądzie zwierzęta, pod wodą stają się szybkie i zwinne. Pingwiny polują na różne morskie zwierzęta, szczególnie ryby i kałamarnice, będące ich przysmakiem. Nieraz żywią się morskimi skorupiakami.

Opieka nad potomstwem

Pingwiny żyją w bardzo surowym klimacie, gdzie często panują dotkliwe mrozy i lodowe burze. Dlatego, mimo gęstego upierzenia, często tłoczą się razem jeden obok drugiego i przytulają do siebie. Tworzą się wówczas olbrzymie kolonie skupiające nieraz ponad 30 tys. ptaków – tylko w ten sposób mogą sobie zapewnić wystarczającą ilość ciepła. Największe kolonie liczą nawet do miliona osobników.

Pingwiny swoje gniazda zakładają w szczelinach i rozpadlinach skalnych lub zagłębieniach terenu. Pisklęta szybko się usamodzielniają i już po 2 miesiącach wraz z innymi młodymi zbierają się w tzw. przedszkola. Dzięki tej „instytucji” rodzice mogą udać się na polowanie, nie martwiąc się o dzieci. Młode większość czasu spędzają w przedszkolach, a do rodziców przychodzą tylko wtedy, gdy są głodne. Gdy na ciele młodych pingwinów pojawi się „dorosłe” upierzenie, opuszczają one kolonię i wypływają na otwarte morze w poszukiwaniu pożywienia.

Pingwin cesarski, pingwin krolewski
Pingwin cesarski i pingwin królewski – porównanie

Pingwiny – ciekawostki

– Niektóre gatunki osiągają pod wodą szybkość nawet do 20 km/godz.
– Największym i zarazem najbardziej znanym przedstawicielem pingwinów jest pingwin cesarski osiągający 1.4m wzrostu i wagę 45 kg.
– Pingwiny cesarskie mogą przebywać pod wodą do 18 minut i zanurzyć się na głębokość 565 m (największa odnotowana głębokość).
– Jeden z gatunków pingwina, tzw. skocz złotoczuby, porusza się po lądzie… skokami.
– Podczas nurkowania serce pingwina zwalnia tempo uderzeń – dzięki temu krew w ciele zwierzęcia krąży wolniej, a organizm zużywa mniej tlenu.
– Pióra pokrywające ciało pingwina nachodzą na siebie niczym dachówki. Dzięki temu woda nie ma styczności z jego skórą i nie wychładza organizmu.
– Podczas okresu lęgowego pingwinów cesarskich (maj) na Antarktydzie występują najniższe temperatury na Ziemi.
– Młodymi pisklętami najczęściej opiekuje się samiec, natomiast samica poszukuje pożywienia.
– Oczy pingwinów są bardzo czułe w zakresie barw niebieskiej i zielonej. Dzięki temu pingwiny doskonale widzą nawet przy bardzo słabym oświetleniu i z powodzeniem polują nawet w ciemnej morskiej głębinie.
– Dorosłe ptaki przez większość roku przemieszczają się pomiędzy lęgowiskami na lądzie a żerowiskami na oceanie. Od stycznia do marca przebywają niemal wyłącznie w oceanie, żerując w grupach.
– Najszybszy pingwin to pingwin białobrewy (Pygoscelis papua) – podczas pływania potrafi rozwinąć prędkość 35 km/h.

Cykl życia pingwinów.

Pingwin cesarski (Aptenodytes forsteri)

  • Populacja: 270 – 350 tys. osobników, być może nawet 595 tys.
  • Wzrost: 120-140 cm
  • Waga: 20-45 kg
  • Długość życia: zazwyczaj około 20 lat, czasami nawet do 40 lat
  • Jaja: waga – 460-470 g, wymiary: 12 cm x 8 cm.

Pingwin królewski (Aptenodytes patagonicus)

  • Populacja: 4,46 mln osobników
  • Wzrost: 70-100 cm
  • Waga: 11-16 kg
  • Długość życia: 15-20 lat
  • Jaja: waga – 300g, wymiary: 10 cm x 7 cm.
Pingwin cesarski (Aptenodytes forsteri)
Pingwin cesarski (Aptenodytes forsteri).

Polecamy

Wesprzyj nas - pomóż zwierzakom

Pokaż więcej
Polub DinoAnimals

Podobne artykuły

19 komentarzy “Pingwiny – królowie Antarktydy”

    1. Jestem fanką pingwinów , wiele o nich wiem . Kocham pingwiny od dziecka , mam jednego w domu . hoduje go od 6 lat 🙂 Jest takim ślicznym zwierzęciem !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.