PtakiPtaki wodneZwierzęta

Albatros – największa rozpiętość skrzydeł

Albatros wędrowny (Diomedea exulans)

Albatrosy (Diomedeidae) – rodzina dużych, ptaków morskich

Albatros wędrowny (Diomedea exulans) posiada największą rozpiętość skrzydeł ze wszystkich współcześnie żyjących ptaków – dochodzącą do 370 cm.

Albatrosy są największymi z ptaków morskich, które można spotkać na prawie wszystkich oceanach świata. Są doskonałymi lotnikami. Żaden ptak nie może rywalizować z albatrosem w długości czasu spędzanego w powietrzu – albatros może przelecieć dziennie nawet 1000 km!

Albatrosy można spotkać na prawie wszystkich oceanach świata, jednak ich ulubionymi obszarami są ciepłe oceany półkuli południowej. Zwykle występują w koloniach, gnieżdżąc się na niewielkich wyspach oceanicznych.

Charakterystycznymi cechami albatrosów są potężny, zakrzywiony niczym hak mocny dziób oraz bardzo długie, wąskie skrzydła.

Rozpiętość skrzydeł albatrosa wędrownego dochodzi do 3.7 m

Albatrosy wspaniale latają – żaden inny ptak nie może rywalizować z albatrosem w długości czasu spędzanego w powietrzu. Ptaki te unoszą się nad morzem, korzystając z silnych morskich wiatrów, rzadko poruszając skrzydłami. Albatrosy są niezwykle wytrzymałe, bez wypoczynku podróżują na ogromne odległości – z tego względu zyskały przydomek oceanicznych wędrowników. Ptaki te także dobrze pływają i nurkują na niewielkie głębokości. Na lądzie spędzają zdecydowanie najmniej czasu, głównie w okresie rozmnażania. Mają typowe dla morskich ptaków krótkie nogi, dlatego lądowanie na twardym podłożu przychodzi im z trudnością.

Albatrosy żywią się wyłącznie zwierzętami morskimi. Polują głównie na kałamarnice, ryby, skorupiaki. Czasem ich łupem padają mniejsze ptaki morskie.

Ptaki te zazwyczaj występują w dużych koloniach. Samiec koncentruje się na dostarczeniu szlamu i części roślin, z których samica buduje gniazdo. W okresie godowym albatrosy wykonują skomplikowany taniec, podczas którego wydają wrzaski i odgłosy przypominające trąbienie.

Nie orzeł, nie kondor jak powszechnie się uważa, lecz albatros wędrowny (Diomedea exulans) ma największą rozpiętość skrzydeł pośród wszystkich żyjących ptaków (zazwyczaj 250–350 cm). Rekordowy osobnik posiadał skrzydła o rozpiętości 370 cm. Albatrosy  obok pelikanów, łabędzi i dropów są największymi latającymi ptakami. Nie dorównują im wprawdzie masą ciała (ok 12 kg), lecz przewyższają długością skrzydeł.

Albatrosy mają wysoki współczynnik schodzenia, około 22:1 do 23:1, co oznacza, że na każdy metr zejścia, przelatują 22-23 metry.

Atak rekina na młodego albatrosa.

Dane/Wymiary

Albatros wędrowny (Diomedea exulans)

  • Rozpiętość skrzydeł: 2,5 – 3,5 m; przeciętnie 3 m; (rekord zweryfikowany 3,7 m)
  • Długość ciała: 107 – 135 cm
  • Waga: 5,9 – 12,7 kg (zazwyczaj 6,35 – 11,9 kg)
  • Długość życia: 40-50 lat
  • Prędkość maksymalna: 108 km/h
  • Samice są nieco mniejsze od samców

Niedojrzałe osobniki przed pierwszym lotem mają zapas tłuszczu i mogą ważyć nawet 16,1 kg. W trakcie lotu tłuszcz jest spalany, uwalniana jest energia i ptak traci masę.

Istnieją doniesienia o dwóch osobnikach, których rozpiętość skrzydeł wynosiła 4,2 i 5,3 metra, ale nie została nigdy potwierdzona. Raczej tę górną wielkość można jednak między bajki włożyć 🙂

Albatros – ciekawostki

  • Albatros może przelecieć dziennie nawet 1000 km.
  • W ciągu pojedynczego lotu, albatros potrafi przelecieć nawet 16 000 km.
  • Albatros potrafi w ciągu 46 dni przelecieć dystans równy obwodowi Ziemi (40 000 km), nie tracąc przy tym niemal energii (szybowanie).
  • Lot albatrosa odbywa z prędkością 80 km/h.
  • Albatrosy opanowały sztukę szybowania w stopniu doskonałym. Wykorzystując morskie prądy powietrzne oraz swój imponujący zasięg skrzydeł, potrafią szybować, nie wykonując ruchów skrzydłami setki kilometrów dziennie.
  • Albatros preferuje sposób lotu polegający na szybowaniu, gdyż poruszanie skrzydłami o długości 3.5 m jest kłopotliwe.
  • Albatrosy wznoszą się, wykorzystując prądy wznoszące (ciepłe powietrze), podobnie jak szybowce.
  • Pisklę albatrosa uzyskuje zdolność do lotu dopiero po roku – tak długi okres nie jest potrzebny żadnemu innemu ptakowi.
  • Albatrosy potrafią nurkować na niewielkie głębokości.
  • Albatrosy należą do najdłużej żyjących ptaków (40-50 lat).
  • Albatrosy cechuje bardzo niska rozrodczość (jedno jajo) oraz długi czas inkubacji. Niska rozrodczość i powolne dojrzewanie albatrosa rekompensowane jest ich długowiecznością oraz niską śmiertelność dorosłych ptaków. Rocznie ginie tylko ok. 100 ptaków.
  • Albatros rozmnaża się co dwa lata.
  • Albatrosy żywią się głównie rybami, mątwami i krylem.
Taniec godowy albatrosów.

Polecamy:

Wesprzyj nas - pomóż zwierzakom

Pokaż więcej
Polub DinoAnimals

Podobne artykuły

13 komentarzy “Albatros – największa rozpiętość skrzydeł”

    1. Nie, albatrosy to ptaki oceaniczne. Występują nad oceanami. Można je spotkać u wybrzeży Ameryki Północnej i Południowej, u południowych wybrzeży Afryki i Australii, w Nowej Zelandii oraz na wschodnich wybrzeżach Azji.

    1. Poleciałyby, lecz taki lot wymagałby od nich dużego wysiłku i nie latałyby na tak duże odległości.

      Wszystkie duże ptaki korzystają z prądów powietrznych – tak jak Ty wolisz zjeżdżać z górki na rowerze, niż pod nią podjeżdżać :), tak one wolą szybować niż machać skrzydłami.

    1. Przez pierwsze 4-5 tygodni zawsze jedno z rodziców opiekuję się pisklęciem. Później, kiedy oboje rodzice wyruszają na poszukiwanie pokarmu, jedynym sposobem obrony młodego albatrosa jest wyrzucanie przez dziób tranu żołądkowego – to różowa, oleista substancja wytwarzana w żołądku. Woń tej substancji jest „niezbyt przyjemna”.

  1. Napisaliście, że żaden ptak nie może się równać z albatrosem pod względem czasu spędzonego w powietrzu. Tymczasem za rekordzistę uznaje się chyba jerzyka zwyczajnego, który spędza w powietrzu bez przerwy nawet 3 lata. To jak to w końcu jest?

    1. Może użyte przez nas sformułowanie nie było dość precyzyjne – rzeczywiście jerzyk potrafi spędzić pierwsze 2-3 lata swojego życia bez lądowania i w takim zestawieniu byłby zwycięzcą. Albatrosy na lądzie przebywają bardzo rzadko, w większości szybując na oceanem, z chwilami lądowania na wodzie lub w wodzie, koniecznymi do polowania. Poza okresem godowym, w powietrzu spędzają większość swego życia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.