Ameryka PdSsakiZwierzęta

Szop rakojad.

Szop rakojad (Procyon cancrivorus).

Zamieszkuje bagienne obszary dżungli w Ameryce Środkowej i Południowej (w tym Trynidad i Tobago). Można go spotkać na obszarze od Kostaryki po tereny na wschód od Andów. Przebywa w północnej Argentynie i w Urugwaju.

Klasyfikacja.

  • Gromada: ssaki
  • Podgromada: ssaki żyworodne
  • Infragromada: łożyskowce
  • Rząd: drapieżne
  • Rodzina: szopowate
  • Rodzaj: Procyon
  • Gatunek: szop rakojad

Nazwa.

Nazwa zwyczajowa szop rakojad pochodzi od ulubionej diety tego szopa, o której więcej informacji można znaleźć w dalszej części artykułu.

Szop rakojad (Procyon cancrivorus).

Wygląd.

Przypomina północnoamerykańskiego kuzyna – szopa pracza. Oba gatunki posiadają wyraźne pierścienie na puszystym ogonie, podobnie wygląda ubarwienie pyska. Charakterystyczna „maska złodzieja” jest nieodłącznym elementem kolorystycznym.

Spośród 3 gatunków szopa, szop rakojad (Procyon cancrivorus) jest najlepiej przystosowany do nadrzewnego trybu życia.

Dieta.

Żywi się homarami, krabami i innymi skorupiakami, jak również żółwiami, małymi płazami, jajami i owocami. Jest zatem, podobnie do swych dwóch kuzynów, wszystkożercą.

Szop rakojad (Procyon cancrivorus).

Charakterystyka.

Typ samotnika, aktywny nocą. Najłatwiej go znaleźć w pobliżu strumieni, rzek i jezior. Rzadziej występuje w wiecznie zielonych lasach. Nie jest na tyle „elastyczny”, aby przebywać blisko ludzi. Pod tym względem różni się od szopa pracza, który bardzo dobrze dostosował się do środowiska miejskiego.

Rozmnażanie.

Okres godowy odbywa się między lipcem a wrześniem, ciąża trwa 60 – 73 dni. Młode rodzą się w szczelinach skalnych, pustych pniach drzew lub opuszczonych gniazdach. W jednym miocie pojawia się od 2 do 7 małych szopów, ale przeważnie rodzą się 3 młode. Szop rakojad rozmnaża się raz w roku chyba, że samica straci cały miot. Wtedy ruja ma miejsce po raz drugi. Samce nie uczestniczą w wychowaniu potomstwa.

Szop rakojad (Procyon cancrivorus).

Szczegółowe dane/wymiary.

Szop rakojad (Procyon cancrivorus).

  • Długość: 41 – 80 cm
  • Długość ogona: 20 – 56 cm
  • Wysokość w kłębie: ok. 23 cm
  • Masa: 2 – 12 kg (średnio od 5 do 11 kg).
  • Samce są większe od samic.

Polecamy:

Wesprzyj nas - pomóż zwierzakom

Pokaż więcej
Polub DinoAnimals

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.