Ameryka PdSsakiZwierzęta

Szop z Wyspy Cozumel.

Szop z Wyspy Cozumel (Procyon pygmaeus).

Szop z Wyspy Cozumel, często ze względu na swoją wielkość nazywany jest szopem karłowatym. Sama wyspa, na której żyje ten zagrożony gatunek, oznacza w języku Majów, Wyspę Jaskółek. Bohater naszej dzisiejszej opowieści to zatem najmniejszy z szopów, pochodzący z Wyspy Jaskółek.

Klasyfikacja.

  • Rząd: drapieżne
  • Rodzina: szopowate
  • Rodzaj: Procyon
  • Gatunek: Procyon pygmaeus

Występowanie.

Gatunek endemiczny, zamieszkujący Wyspę Cozumel zlokalizowaną na Morzu Karaibskim, ok. 20 km na wschód od Półwyspu Jukatan. Żyje w lasach namorzynowych i na mokradłach.

Szop z wyspy Cozumel (Procyon pygmaeus) – szop karłowaty.

Charakterystyka.

Jest znacznie mniejszy od krewnych ze stałego lądu. Ma węższy pysk i krótszą sierść, wokół oczu widnieją charakterystyczne czarne pręgi, typowe dla przedstawicieli rodzaju Procyon. Pierścienie na ogonie są mniej wyraźne, niż u szopa pracza, odcień sierści na ogonie różni się od reszty futra. Szop jest szaro-czarno-biały, natomiast ogon przybiera barwę brązu z domieszką czerwieni. U samców sierść na karku ma odcień zbliżony do odcieni na ogonie.

Tryb życia.

O trybie życia wiadomo niewiele. Na pewno prowadzi nocny i samotniczy tryb życia, choć czasem tworzy grupy rodzinne składające się z matek i ich młodych. Nie jest zbyt terytorialny, zauważono, że grupy żyją obok siebie i nie zwalczają się, jeśli na danym obszarze pożywienia jest pod dostatkiem. Samice rodzą najczęściej między listopadem a styczniem, drugi miot pojawić się może w miesiącach letnich.

Szop z wyspy Cozumel (Procyon pygmaeus) – szop karłowaty.

Odżywianie.

Żywi się owocami, krabami, jaszczurkami, żabami i owadami. Jest zatem wszystkożerny, ale pond 50% diety stanowią kraby. W porze deszczowej zjada więcej owoców i zielonych roślin, w porze suchej zwraca większą uwagę na kraby, jaszczurki i owady. Z powodu zamiłowania do skorupiaków szop przebywa najczęściej w pobliżu zbiorników wodnych.

Dane/wymiary.

  • Długość: 58 – 82 cm
  • Długość ogona: 23 – 26 cm
  • Masa: 3 – 4 kg.
  • Samce są o ok. 20% cięższe od samic.
Szop z wyspy Cozumel (Procyon pygmaeus) – szop karłowaty.

Zagrożenia.

Gatunek jest zagrożony wyginięciem w stopniu krytycznym ze względu na mały obszar występowania, rozwój branży turystycznej na Wyspie Cozumel, jak również z powodu chorób i pasożytów przenoszonych przez koty domowe i psy.

Wielkość populacji szopa z Wyspy Cozumel wynosi jedynie około 250 – 300 sztuk.

Polecamy:

Wesprzyj nas - pomóż zwierzakom

Pokaż więcej

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.