AfrykaAntylopyAzjaRogateSsakiZwierzęta

Gazele (Gazella).

Dżejran (Gazella subgutturosa).

Występowanie: Azja północna, północno-zachodnia, południowa.

Gatunek gazeli zamieszkującej północny Azerbejdżan, część Iranu, południowo-wschodni Pakistan, południowo-wschodnią Turcję i Pustynię Gobi. Inne podgatunki dżejrana zajęły tereny wschodniego Kazachstanu, a także północne oraz północno-zachodnie Chiny i Mongolię.

Występuje na żwirowych i piaskowych równinach. Migracje sezonowe są częste. Stado pokonuje ok. 10 – 30 km dziennie w trakcie zimy, natomiast w lecie trasa skraca się do 1 – 3 km.

Wygląd.

Umaszczenie w odcieniach piaskowych, brzuch, szyja i wewnętrzna strona nóg białe. Ma nieco dłuższą sierść od swoich afrykańskich kuzynów, a w okresie godowym samce mają powiększone podgardla.

Dżejran (Gazella subgutturosa).

Dane/Wymiary.

  • Wysokość: do 80 cm
  • Długość: do 120 cm
  • Waga: do 35 kg
  • Długość rogów: do 40 cm

Gatunek jest narażony na wyginięcie.

Dżejran (Gazella subgutturosa).

Poprzednia strona 1 2 3 4 5Następna strona

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Back to top button