AfrykaAntylopyAzjaRogateSsakiZwierzęta

Gazele (Gazella).

Gazela indyjska (Gazella bennettii).

Występowanie: Bliski Wschód, Półwysep Indyjski.

Gatunek gazeli żyjący na suchych równinach, pustyniach, wzgórzach, pośród suchych zarośli i niezbyt gęstych lasów Indii, Pakistanu i Iranu. Nie wiadomo, czy gazela indyjska przebywa w Afganistanie. Największa populacja ulokowała się w Indiach. W Pakistanie żyje ok. 1500 osobników.

Wygląd.

W lecie przybiera lśniący, czerwonawo-żółty kolor sierści. Zimą brzuch staje się biały, gardło i reszta futra ma kontrastowy odcień. Po bokach pyska, od wewnętrznego kącika oka do czubka nosa, występują kasztanowe pręgi otoczone białą sierścią. Rogi długie, „karbowane”.

Gazela indyjska może wytrzymać dłuższy czas bez wody, wystarczy jej płyn z roślin i rosa.

Gazela indyjska, chinkara (Gazella bennettii).

Zagrożenia.

Jej naturalnym wrogiem jest cyjon (Cuon alpinus), gepard azjatycki (A. jubatus venaticus) oraz lampart (Pantera pardus).

Gazela indyjska (Gazella bennettii).

Dane/Wymiary.

  • Wysokość: do 65 cm
  • Waga: do 23 kg
  • Długość rogów: do 39 cm

Populacja.

Populację na z Pustyni Thar w Indiach w 2001 roku oszacowano na 80 – 100 000 osobników.

Pomimo zmniejszania się populacji ogólnej, gazela indyjska nie jest narażona na wyginięcie.

Gazela indyjska, chinkara (Gazella bennettii).

Poprzednia strona 1 2 3 4 5Następna strona

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Back to top button