AfrykaPtakiPtaki wodneZwierzęta

Flamingi – różowi mieszkańcy jezior

Flamingi (Phoenicopterus) – różowi mieszkańcy jezior

Flamingi – różowe ptaki o eleganckim i dystyngowanym wyglądzie, które ze względu na swoje niespotykane w warunkach europejskich cechy zewnętrze budzą wysokie zainteresowanie. Dlaczego flamingi są różowe i czy jest to ich naturalna barwa?

Klasyfikacja

  • Gromada: ptaki (Aves)
  • Rząd: Phoenicopteriformes
  • Rodzina: Phoenicopteridae
Flaming nie jest z natury różowy. Jego kolor wynika z dużego stężenia czerwonego barwnika w pożywieniu. Dobrze, że ludzie nie zmieniają barw pod wpływem pożywienia… Choć z drugiej strony mogłoby to wyglądać całkiem interesująco zważywszy na ilość kolorów np. warzyw 😉

Gatunki i występowanie

Flamingi występują na tropikalnych, podzwrotnikowych i umiarkowanych terenach obu Ameryk, a także południowo-wschodniej Europy, Afryki, południowej Azji. Poszczególne gatunki można spotkać w innych częściach świata:

  • Flaming różowy (P. roseus) – części Afryki, południowej Europy oraz południowo-wschodniej Azji
  • Flaming mały (P. minor) – Afryka oraz północno-zachodnie Indie
  • Flaming chilijski (P. chilensis) – południowe regiony Ameryki Południowej
  • Flaming krótkodzioby (P. jamesi) – Andy w Peru, Chile, Boliwii i Argentynie
  • Flaming andyjski (P. andinus) – Andy w Peru, Chile, Boliwii i Argentynie
  • Flaming karmazynowy (P. ruber) – Wyspy Karaibskie, Galapagos i Belize
Flamingi żyją głównie w jeziorach o różnym stopniu zasolenia, lagunach oraz ujściach rzek.

Środowisko naturalne

Flamingi to gatunek ptaków brodzących w wodzie, ale potrafią także dobrze pływać. Żyją głównie w jeziorach o różnym stopniu zasolenia, lagunach oraz ujściach rzek.

Cechy charakterystyczne

Tym, co wyróżnia flamingi od innych ptaków jest długa szyja w kształcie litery „S”. Pokaźnej długości są także cienki nogi, zakończone trzema palcami przednimi, które spina błona pławna oraz jednym palcem tylnym. Tułów flamingów ma krępą budowę, a ogon jest dosyć krótki.

Charakterystyczna cecha tego gatunku ptaków to także dziób. Jest on zakrzywiony do dołu, gruby i duży. Odpowiednia budowa żuchwy, szczęki oraz języka pozwala na odżywianie się planktonem – stanowi bowiem świetny aparat filtrujący.

Flamingi mają barwę białą, różową lub szarą, a lotki, czyli sztywne pióra na końcu skrzydeł są czarne.

Flamingi mają barwę białą, różową lub szarą, a lotki, czyli sztywne pióra na końcu skrzydeł są czarne.

Wymiary      

Flamingi osiągają wysokość od 90 do 140 cm w zależności od gatunku.

Najmniejszy z ptaków to flaming mały, który ma około 80-90 cm. Podobnych wymiarów jest także flaming krótkodzioby.

Reszta gatunków rośnie do około 120-140 cm, a ich rozpiętość skrzydeł wynosi około 140-155 cm.

Waga flamingów waha się od 2 do 4 kilogramów w zależności od gatunku.

Największe osobniki wśród flamingów osiągają wysokość dorosłego człowieka – do 173 cm!

Dziób flamingów posiada dużą ilość blaszek i wypustek, które służą do odcedzania wody od pożywienia i dzięki temu ułatwia odżywianie się planktonem.

Dieta

Głównym pożywieniem flamingów jest plankton. Odżywianie się tak drobnymi organizmami umożliwia dziób wyposażony w dużą ilość blaszek i wypustek, które służą do odcedzania wody od pożywienia.

Gniazdo

Flamingi budują swoje gniazda na płyciznach i rozlewiskach. Składa się ono z mułu i resztek roślinnych i ma formę stożkowatego kopca zakończonego niecką lęgową. Osiąga on wysokość około 40 cm.

Flamingi nad jeziorem Bogoria w Afryce. Kenijskie jezioro Bogoria można porównać do  ptasiego raju położonego wśród piekieł. Jezioro to leży bowiem na dnie słynnego afrykańskiego rowu tektonicznego Rift Valley. Atrakcją tego jeziora są gorące źródła, występujące na jego brzegach.

Tryb życia

Flamingi to bardzo towarzyskie ptaki, które żyją nawet w wielotysięcznych koloniach. Taki stadny tryb życia, spełnia głównie 3 funkcje:

  • chroni przed drapieżnikami
  • zwiększa spożycie żywności
  • pozwala na efektywne wykorzystywanie dobrych miejsc lęgowych
Flamingi w grupie pelikanów nad kolejnym ptasim rajem – w kenijskim Park Narodowym Jeziora Nakuru. Park położony jest w centralnej Kenii w Wielkim Rowie Afrykańskim nad płytkim, słonawym jeziorem tektonicznym w Kenii u podnóża klifów Wielkiego Rowu.

Gody i rodzicielstwo

Jedno stado flamingów liczy nawet kilkaset par. Zwykle flamingi są sobie wierne, ale w szczególnie dużych koloniach zdarza się, że zmieniają partnerów. W godach bierze udział zazwyczaj od 15 do 50 ptaków. Stoją one w grupie, a zainteresowane sobą osobniki wyciągają do siebie szyje i machają skrzydłami.

Samica składa zazwyczaj jedno jajo, które wysiaduje przez 28 dni. Po wykluciu piskląt ich obroną oraz karmieniem zajmuje się zarówno samica jak i samiec.

Pokarm młodych stanowi specjalna mleczna wydzielina wydobywająca się z gruczołów górnego odcinka przewodu pokarmowego, które trochę przypomina mleko ssaków. Pisklęta są karmione przez około 4 tygodnie.

Po opuszczeniu gniazda tworzą osobne grupy tzw. żłobki, którymi opiekują się dorosłe flamingi.

Młode flamingi są szare, a docelowych barw nabierają po około 2 latach od narodzin.

Flamingi to bardzo towarzyskie ptaki żyją często nawet w wielotysięcznych koloniach. Na zdjęciu powyżej flamingi w kenijskim Park Narodowym Jeziora Nakuru.

Zagrożenia

Przyszłość flamingów jest bardzo niepewna. Obserwuje się bowiem wymieranie tysięcy osobników wzdłuż jezior Afryki Wschodniej i Tanzanii. Przyczyna takiej sytuacji wciąż pozostaje nieznana. Naukowcy podejrzewają, że mogą one cierpieć na ptasią cholerę lub zatrucie jadem kiełbasianym, metalami, pestycydami czy bakteriami.

Flamingi w niewoli

Flamingi są atrakcją niejednego ogrodu zoologicznego na całym świecie. Pierwszym ptakiem tego rodzaju, który wykluł się w europejskim zoo był flaming chilijski. Przyszedł on na świat w Szwajcarii w 1958 roku. Od tamtego czasu w bazylejskim zoo dorastało 389 flamingów, które były przekazywane do innych ogrodów zoologicznych na całym świecie.

Czyżby flamingi posiadły zdolność chodzenia po wodzie :)?

Flamingi i człowiek

Flamingi zamieszkujące tzw. Stary Świat uważane były za ucieleśnienie egipskiego boga Ra. Dużą wagę przykładały do nich również czczące naturę ludy Peru. Na Bahama flamingi mają nawet status ptaka narodowego. W starożytnym Rzymie natomiast ich języki stanowiły kulinarny przysmak.

Jeszcze inaczej wizerunek flaminga wykorzystuje się w Stanach Zjednoczonych, gdzie jest on popularną ozdobą trawnika.

Flaming podczas lotu – dostojny i piękny.

Flamingi – Ciekawostki

  • Najstarsze skamieniałości flamingów pochodzą już z wczesnego eocenu. Do tej pory sklasyfikowano siedem wymarłych gatunków.
  • Flaming nie jest z natury różowy. Jego kolor wynika z dużego stężenia czerwonego barwnika w pożywieniu.
  • Nie do końca wiadomo, dlaczego flamingi stoją na jednej nodze. Najbardziej prawdopodobne jest, że służy to do zatrzymywania ciepła.
Przyszłość flamingów jest bardzo niepewna. Obserwuje się bowiem wymieranie tysięcy osobników wzdłuż jezior Afryki Wschodniej i Tanzanii.

Polecamy:

Wesprzyj nas - pomóż zwierzakom

Pokaż więcej
Polub DinoAnimals

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.