NielotyPadlinożernePtakiPtaki wodneTop 10Zwierzęta

Najcięższe ptaki – Top 10

Najcięższe ptaki – Top 10

Prezentujemy dziś zestawienie najcięższych żyjących ptaków. Większość z nich to nieloty, które stanowią mniej niż 2% całej populacji ptaków. W zestawieniu znalazły się również najcięższe ptaki latające: kondory, łabędzie, pelikany i dropie.


Najcięższe żyjące ptaki – Top 15

15. Kondor wielki, olbrzymi (Vultur gryphus) – 15 kg

  • Długość: 100–130 cm
  • Rozpiętość skrzydeł: 270–320 cm. Średnia rozpiętość: 283 cm
  • Waga:
    • samce: 11–15 kg
    • samice: 8-11 kg
Kondor wielki, olbrzymi (Vultur gryphus)
Kondor wielki, olbrzymi (Vultur gryphus).

14. Pelikan kędzierzawy (Pelecanus crispus) – 15 kg

  • Długość: 160 to 183 cm
  • Rozpiętość skrzydeł: 290–345 cm
  • Waga: 7,25–15 kg
Pelikan kędzierzawy (Pelecanus crispus)
Pelikan kędzierzawy (Pelecanus crispus).

13. Indyk zwyczajny, dziki (Meleagris gallopavo) – 16,85 kg

  • Długość: 100–125 cm
  • Rozpiętość skrzydeł: 125–144 cm
  • Waga: 5–11 kg, maksymalnie 16.85 kg
Indyk zwyczajny, dziki (Meleagris gallopavo)
Indyk zwyczajny, dziki (Meleagris gallopavo).

12. Pingwin królewski (Aptenodytes patagonicus) – 20 kg

  • Wysokość: 70–100 cm
  • Waga: 11 to 16 kg; maksymalnie 20 kg
Pingwin królewski (Aptenodytes patagonicus)
Pingwin królewski (Aptenodytes patagonicus).

11. Drop wielki, zwyczajny (Otis tarda) – 21 kg

  • Wysokość:
    • samiec: 90–105 cm
    • samica: 75 to 85 cm
  • Długość:
    • samiec: 115 cm
    • samica: 90 cm
  • Rozpiętość skrzydeł:
    • samiec: 210–270 cm
    • samica: 180 cm
  • Waga:
    • samiec: 5,8 do 18 kg; maksymalnie 21 kg
Drop wielki, zwyczajny (Otis tarda)
Drop wielki, zwyczajny (Otis tarda).

10. Łabędź trąbiący (Cygnus buccinator) – 23 kg

  • Długość: 138–180 cm
  • Rozpiętość skrzydeł: 185–310 cm
  • Waga: 7–13,6 kg maksymalnie 23 kg
Łabędź trąbiący (Cygnus buccinator)
Łabędź trąbiący (Cygnus buccinator).

9. Drop olbrzymi (Ardeotis kori) – 23 kg

  • Wysokość:
    • samiec: 71–120 cm
    • samica: 60 cm
  • Długość:
    • samiec: 120–150 cm
    • samica: 80–120 cm
  • Rozpiętość skrzydeł:
    • samiec: 230–275 cm
    • samica: 177–220 cm
  • Waga:
    • samiec: 7–18 kg maksymalnie 23 kg
    • samica: 3–7 kg
Drop olbrzymi (Ardeotis kori)
Drop olbrzymi (Ardeotis kori).

8. Nandu plamiste, Darwina (Rhea pennata) – 28,6 kg

  • Wysokość: 90–100 cm
  • Długość: 92–100 cm
  • Waga: 15–28,6 kg
Nandu plamiste, Darwina (Rhea pennata)
Nandu plamiste, Darwina (Rhea pennata).

7. Kazuar mniejszy (Casuarius bennetti) – 34 kg

  • Wysokość do głowy: 105 cm
  • Wysokość w kłębie: 80 cm
  • Długość: 99–150 cm
  • Waga: 17,6–26 kg, maksymalnie 34 kg
Kazuar mniejszy (Casuarius bennetti)
Kazuar mniejszy (Casuarius bennetti).

6. Nandu szare (Rhea americana) – 40 kg

  • Wysokość do głowy: 150–183 cm
  • Długość: 127–140 cm; maksymalnie 150 cm
  • Waga: 20–27 kg, maksymalnie 40 kg
Nandu szare (Rhea americana)
Nandu szare (Rhea americana).

5. Pingwin cesarski (Aptenodytes forsteri) – 45,4 kg

  • Wysokość do głowy: 110–130 cm
  • Waga: 22,7–45,4 kg
Pingwin cesarski (Aptenodytes forsteri)
Pingwin cesarski (Aptenodytes forsteri).

4. Emu (Dromaius novaehollandiae) – 70 kg

  • Wysokość do głowy: 139164 cm
  • Wysokość w kłębie: 100130 cm
  • Waga: 1860 kg, maksymalnie 70 kg
  • Samice są zazwyczaj nieco większe od samców
Emu (Dromaius novaehollandiae)
Emu (Dromaius novaehollandiae).

3. Kazuar jednokoralowy, północny (Casuarius unappendiculatus) – 75 kg

  • Wysokość do głowy: 150–180 cm
  • Długość: 149 cm
  • Waga:
    • samiec: 3037 kg
    • samica: 58 kg, maksymalnie 75 kg
Kazuar jednokoralowy, północny (Casuarius unappendiculatus)
Kazuar jednokoralowy, północny (Casuarius unappendiculatus).

2. Kazuar hełmiasty, południowy (Casuarius casuarius) – 85 kg

  • Wysokość do głowy: 150180 cm; maksymalnie 190 cm
  • Długość: 127170 cm
  • Waga:
    • samiec: 2934 kg
    • samica: 58,5 kg, maksymalnie 85 kg
  • Samice są większe od samców
Kazuar hełmiasty, południowy (Casuarius casuarius)
Kazuar hełmiasty, południowy (Casuarius casuarius).

1. Struś czerwonoskóry (Struthio camelus) – 156,8 kg – największy i najcięższy żyjący ptak

  • Wysokość do głowy:
    • samiec: 210280 cm
    • samica: 170200 cm
  • Rozpiętość skrzydeł: 200 cm
  • Waga: 63145 kg, maksymalnie 156.8 kg
    • samce przeciętnie 115 kg
    • samice przeciętnie100 kg
Struś czerwonoskóry (Struthio camelus)
Struś czerwonoskóry (Struthio camelus).

Polecamy

Wesprzyj nas - pomóż zwierzakom

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.