PtakiTop 10WymieranieZwierzęta

Najbardziej zagrożone gatunki ptaków – TOP10

Takahe południowy (Porphyrio hochstetteri)

Barwny nielot z Nowej Zelandii, który stoi na krawędzi wymarcia. Pierwotnie ptak ten występował na całym obszarze nowozelandzkiej Wyspy Południowej jednak z powodu nadmiernych polowań i utraty siedlisk dzisiaj większość populacji takahe przebywa w Parku Narodowym Fiordland. Dzięki próbom odradzania gatunku pojawia się on nielicznie w innych rejonach wyspy np. w lasach Burwood. Małe populacje spotyka się również na Wyspie Północnej i na kilku okolicznych, mniejszych wyspach, na których turyści mogą je podziwiać bez przeszkód.

Takahe osiąga spore rozmiary; mierzy średnio 63 cm długości, 50 cm wysokości i waży 2,3-2,7 kg (samice są nieco lżejsze od samców).

Dorosłe osobniki mają z reguły niebiesko–fioletowe upierzenie, jedynie grzbiet i wewnętrzne strony skrzydeł pokryte są zielonkawymi piórami. Woskówka na dziobie i tarcza czołowa ma kolor czerwony, a nogi są różowe. Pod względem ubarwienia płcie są do siebie podobne, ale osobniki niedojrzałe wyróżniają się jasnobrązowym upierzeniem oraz różowawym dziobem i nogami.

Choć takahe południowy nie podzielił losu takahe północnego niewiele brakuje, aby tak się stało. Wymieranie gatunku spowodowane jest kilkoma czynnikami: nadmiernymi polowaniami, utratą siedlisk i wprowadzeniem drapieżników (głównie gronostajów) do nowozelandzkiego ekosystemu. Wielkim problemem są również roślinożercy, którzy żywią się tymi samymi roślinami co takahe.

Wdrożony program ochrony spowodował, że w roku 2005 liczba tych barwnych nielotów wzrosła do 171 osobników. Na początku roku 2013 doliczono się się już 263 sztuk, co wskazuje na powolny, ale systematyczny wzrost populacji.

Takahe południowy (Porphyrio hochstetteri).
Takahe południowy (Porphyrio hochstetteri).

Wesprzyj nas - pomóż zwierzakom

Poprzednia strona 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11Następna strona
Pokaż więcej

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.